ZDKSaopćenjaZenička bolnica pustila u rad dva nova CT aparata, nabavljeni uz podršku...

Zenička bolnica pustila u rad dva nova CT aparata, nabavljeni uz podršku Vlade ZDK

Kantonalna bolnica Zenica danas je zvanično pustila   u rad dva CT aparata  koje su nabavili uz pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona te koji bi trebalo da smanje liste čekanja.

Vlada ZDK je za nabavku ovih uređeja izdvojila više od tri miliona konvertibilnih maraka, a na današnjoj pres-konferenciji najavljena su i nova ulaganja u nabavku opreme za KBZ te  izgradnju nove zgrade KBZ-a. Kako je istakao direktor zeničke bolnice Tarik Zulović, jedan je aparat instaliran na Odjelu radiologije, dok je drugi na Odjelu radioterapije.

-Što se tiče CT aparata, ovaj CT na Radiologiji je trenutno najsavremeniji uređaj u Bosni i Hercegovini. U svojoj obradi podataka, ima čak ugrađenu i umjetnu inteligenciju – kazao je Zulović, te zahvalio Vladi ZDK i premijeru Neziru Piviću na podršci u nabavci ovih aparata.

Kako bi potpuno ukinuli liste čekanja za ove procedure, istakao je Zulović, potrebno je nabaviti još jedan CT uređaj, za koji trenutno nemaju kapacitete, ali i zaposliti nove kadrove.

Fokus rada Vlade ZDK, kada se govori o zdravstvu i KBZ-u, naglasio je Pivić, je na nabavci opreme, jer je u planu izgradnja nove bolnice te su uveliko u pripremi za taj generacijski projekt.

-To će biti, zaista, jedan veliki, mega-historijski projekat, koji će, ustvari, možda biti i najveći zadatak Vlade ZDK kada govorimo o ovom mandatnom periodu. Drago mi je da smo pronašli sredstva da našim građanima obezbijedimo kvalitetne aparate, kojima će im biti pružena adekvatna usluga – kazao je Pivić.

On je najavio da će, osim preko tri miliona KM koje su osigurali za ove aparate, osigurati sredstva i za dodatnu opremu.

-To je  nekih, 10.000.000 KM, koje smo također predvidjeli i preusmjerili za nabavku opreme, iz razloga što želimo da sve što radimo, faktički, možemo koristiti i za novu bolnicu. Sve ono što je planirano za eventualnu rekonstrukciju, nećemo ulagati u objekte koje ćemo rušiti, nego ćemo, faktički, raditi na nabvci opreme – kazao je Pivić.

Direktor Zulović je najavio kako će, od opreme koju je najavio premijer Pivić, pokrenuti proceduru  za nabavku lineranog akceleratora i brahiterapijskog uređaja, čime će u potpunosti zaokružiti pruženje usluga vezano za onkologiju u toj ustranovi.

-Tako pacijentice, odnosno osobe ženskog spola, radi ženskih spolnih bolesti, više neće morati ići na pružanje terapije u Sarajevo – istakao je Zulović.

Ministrica zdravstva ZDK Aida Salčinović izrazila je zadovoljstvo zbog ovako važne opreme te je napomenula da je Vlada ZDK odobrila 5.720.000 KM za kapitalne transfere, a za KBZ opredjelila 3.135.000 KM za nabavku medicinske i nemedicinske opreme te izvedbu građevinskih radova.

Zulović je napomenuo da su protekla tri mjeseca aktivno radili na projektnom zadatku za novu bolnicu te je Implementacijski tim, na čijem je čelu premijer Pivić, prije dva dana donio odluku da se ide u raspisivanje javnog poziva za izradu idejnog projekta.

Preostalo je, napomenuo je, još samo da svoju saglasnost izda i Gradsko vijeće Zenice, kako bi ispunili uslov za raspisivanje javnog poziva.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE