BiHŠta nakon razrješenja čeka Zorana Galića: Penzija, otpremnina ili sudski proces?

Šta nakon razrješenja čeka Zorana Galića: Penzija, otpremnina ili sudski proces?

Penzija, otpremnina ili sudski proces? Šta nakon razrješenja čeka Zorana Galića? Nakon mjeseci nadmudrivanja i blokada, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o razrješenje uz zaključak da nema pravo na otpremninu. No, Zakon kaže drugačije, što u priču uvodi nove dileme.

Razrješenje koje je trebalo otpetljati klupko samo ga još više zamrsilo. Pa je otvoreno novo pitanje. Ko je i na koji način odgovoran za radno-pravni status zamjenika direktora SIPA-e i bjegunca od pravosudnih institucija BiH? Za Vijeće ministara BiH ovaj problem riješen je Zaključkom o neisplaćivanju otpremnine. No, nije tako jednostavno.

„Tražio je to na lični zahtjev. To je jedan dio koji je za nas bio prihvatljiv, isključujući dio koji kaže da je to zbog odlaska u penziju gdje nije priložio nikakve dokaze ni dokaze ni argumente niti je Vijeće ministara trebalo niti hoće niti želi razgovarati. Tim zaključkom Vijeće ministara prevenira neki pravni proces u kojem bi mogao potraživati neke sporne plate ili eventualno penziju“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP)

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak istakao je da, na državnom nivou, Galić neće faktički ostvariti ni penziju ni otpremninu, kako se pisalo u medijima, već se vraća u organ iz kojeg je došao, a to je MUP ZHK-a i ako ima uslov za penziju – ide u penziju.

Na sva tumačenja odgovor zakona postoji. Prema državnom Zakonu o platama i naknadama, zaposleni imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plata isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije. No, u slučaju Zorana Galića nije to tako jednostavno zbog isprepletenih zakona na državnom i entitetskom nivou.

„Ako je taj čovjek ispunio sve uslove za penziju, u tom slučaju bi mu trebalo udovoljiti zahtjevu. I to u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH. Ja sam vidio izjavu zamjenika ministra sigurnosti BiH koji je situaciju predstavio kao da je Galić nekakav izaslanik MUP-a ZHK-a. On se pozvao na Zakon o policijskim djelatnicima. Ja bih volio da vidim koja je to odredba“, kazao je advokat Davor Trlin.

„Mislim da je jedno s drugim na neki način povezano – prvo treba riješiti status rukovodećeg policijskog službenika, pa tek onda njegova prava iz radnog odnosa, odnosno pravo na penziju. Dosta je specifična situacija, mislim da je bio ispravan put da Nezavisni odbor ovo pitanje relativno lako riješi“, kazao je Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

No, iznenadna bolest pojedinih članova Nezavisnog odbora spriječila je održavanje sjednica na kojima se trebalo raspravljati o slučaju Galić. Zato, epilog kakav imamo – da je pitanje šta ima pritoritet, zaključak Vijeća ili zakonski propisi? U konačnici, o svemu bi mogao odlučivati sud ukoliko Galić podnose zahtjev za ostvarivanjem bilo kakvih benefita.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE