BiHLokalni izbori 2024CIK objavio zvanične rezultate // SDA ima natpolovičnu većinu i 14 mandata,...

CIK objavio zvanične rezultate // SDA ima natpolovičnu većinu i 14 mandata, Mirza Ganić novi/stari gradonačelnik

Od osam stranaka koje su imale kandidate za ove Lokalne izbore njih šest će u naredne četiri godine participirati u zakonodavnoj vlasti u Visokom i činiti buduće Gradsko vijeće predvođeno novim/starim gradonačelnikom Mirzom Ganićem koji je osvojio 10.222 glasa, a što je više nego su osvojili svi njegovi protukandidati zajedno.

Screenshot

Ukupno važećih glasačkih listića za Gradsko vijeće Visoko je bilo 15.545, a SDA je osvojila natpolovičnu većinu. Ovo su zvanični pojedinačni rezultati glasova koje su dobile stranke i broj vijećničkih mandata:

SDA – 8.084 glasa (14 mandata)

SDP – 2.355 glasova (4 mandata)

Screenshot

Snaga Naroda – 1.341 glas (2 mandata)

Screenshot

DF – 1.340 glasava (2 mandata)

Screenshot

NiP – 1.176 glasova (2 mandata)

SBiH – 687 glasova (1 mandat)

Screenshot

Na osnovu ovih rezultata bez mandata su ostale stranke NAPRIJED BiH! i NES.

Ono što slijedi je Svečana sjednica Gradskog vijeća Visoko na kojem će vijećnici koji prihvate mandate položiti zakletvu i preuzeti odgovornost u izvršnoj vlasti za mandatni period 2024-2028.godina. Prije toga ukoliko bude potrebe SDA će kao stranka sa najviše mandata i natpolovičnom većinom i do sad najvećim ikad brojem osvojenih mandata u istoriji lokalnih izbora u Visokom eventualno napraviti koaliciju sa poželjnim partnerima u budućoj vlasti, tek toliko da se dodatno i kozmetički osiguraju.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE