Lokalne TemeUdruženje "Mladi Volonteri" 28.09. 2024. u Zenici održalo je promociju rezultata...

Udruženje “Mladi Volonteri” 28.09. 2024. u Zenici održalo je promociju rezultata projekta YEeS

Cilj projekta YEeS (Youth Entrepreneurship Education and Skills) je bio promovisanje i podsticanje preduzetništva, potrebnih kompetencija i vještina kroz različite pristupe, metodolgije neformalnog obrazovanja. Projekat je prepoznao preduzetništvo kao vrijednu vještinu ili kompetenciju koja može biti od koristi, kako pojedincima u različitim aspektima života, tako i društvu u cjelini. Ne radi se samo o pokretanju malih biznisa, već i o njegovanju osobina poput kreativnosti, rješavanje problema i prilagodljivosti koje mogu osnažiti mlade ljude. Projektom smo nastojali da mladim ljudima pružimo neformalne vještine, kompetencije, metode, metodologije, priručnike i alate za obrazovanje i obuku u preduzetništvu.

Na predstavljanju rezultata projekta prisustvovalo je preko 100 učesnika. Zadovoljstvo je bilo predstaviti projekat učesnicima koji dolaze iz različitih sfera društvenog djelovanja, tako smo imali prisustvo srednjoškolaca, studenata, predstavnika NGO,  javnih ustanova, općina, gradova kantonalnih i federalnih ministarstava.

Tokom promocije predstavljen je EntreComp priručnik, čija je svrha razmjena znanja osnaživanje i njegovanje preduzetničkog duha kod mladih pojedinaca. Strukturiran je da odrazi okvir preduzetničkih kompetencija koje je razvila Europska unija. Priručnik sveobuhvatno pokriva svih 15 kompetencija sa 20 praktičnih radionica i alata, koji su uradili stručnjaci angažovani na projektu, a kojem je prethodilo istraživanje potreba u 5 zemalja partnera projekta i to: Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Kosovo.

Finalna konferencija projekta je održana u Tirani, Albanija od 10. – 12. Oktobra, 2024., na kojoj je prisustvovalo preko 100 učesnika iz 5 zemalja, predstavnika partnera projekta.

Projekat je proveden u 5 zemalja zapadnog balkana i trajao je 24 mjeseca. Uključio je preko 1000 mladih osoba kao direktne korisnike projekta (kroz radionice, info sesije, razmjene i treninge), te preko 15.000 indirektnih korisnika, više od 150 objava na društvenim mrežama koje su imale preko 15.000 pregleda do danas, realizovano je 20 medijskih nastupa.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/mladivolonteri.org


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE