Bez obzira da li pravite proslavu s prijateljima ili jednostavno želite zasladiti svoj dan, ovaj kolač će vas osvojiti svojom sočnošću i neodoljivim mirisom.
Sastojci:
- jedna narandža (naribana korica narandže)
- tri jajeta
- 200 grama šećera
- 100 mililitara ulja
- 100 mililitara mlijeka
- 250 grama glatkog brašna
- jedan prašak za pecivo
Šećerna glazura:
- 80 grama šećera u prahu
- dvije do tri kašike soka od narandže
Priprema
Operite narandžu i sameljite je u blenderu. Zatim,jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga u smjesu dodajte pire od narandže, naribanu koricu narandže, brašno i prašak za pecivo.
Smjesu još kratko izmiksajte na najmanjoj brzini tek toliko da se svi sastojci sjedine. Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalup za kolače (10×30 centimetara) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite otprilike 35 do 40 minuta na temperaturi od 180°C.
Ako previše potamni, prekrijte vrh kolača aluminijskom folijom. Čačkalicom provjerite je li pečen. Dok se kolač hladi, narežite narandže ili mandarine na tanke kriške. Prelijte ih s malo vode, dodajte četiri kašike šećera i kratko prokuhajte. Ocijedite ih i ohladite.
Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom. Za pripremu glazure pomiješajte šećer u prahu i dvije do tri kašike soka od narandže, tako da dobijete gustu, a opet tekuću glazuru. Kolač ukrasite ušećernim narandžama.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.