SvijetAmerikaBlinken stiže u Izrael u okviru nove bliskoistočne turneje

Blinken stiže u Izrael u okviru nove bliskoistočne turneje

Američki državni sekretar Antony Blinken stiže u utorak u Izrael, prvu stanicu šire turneje po Bliskom istoku čiji je cilj oživljavanje pregovora o prekidu vatre u Gazi i rasprava o budućnosti enklave nakon pogibije čelnika Hamasa Yahye Sinwara, ali bilo kakav napredak uoči nadolazećih američkih izbora izgleda nedostižno.

Najnovije putovanje šefa američke diplomatije – njegovo jedanaesto u regiji otkako su palestinski Hamasovi borci napali južni Izrael 7. oktobra, što je pokrenulo rat u Gazi – dolazi u trenutku kada je izraelska vojska intenzivirala svoju kampanju u palestinskoj enklavi, kao i u Libanu protiv iranskih saveznika iz milicije Hezbollah.

Blinkenovo planirano jednosedmično putovanje, koje će uključivati ​​zaustavljanje u Jordanu u srijedu i Dohi, također dolazi u trenutku kada se regija priprema za odgovor Izraela na iranski napad balističkim raketama na Izrael 1. oktobra. Odmazda bi mogla poremetiti tržišta nafte i riskirati rasplamsavanje rata između najvećih neprijatelja.

O pitanju Gaze, Blinken će se usredotočiti na rasprave o tome kako okončati rat, planove za enklavu nakon završetka borbi i kako poboljšati humanitarnu pomoć, saopćio je visoki zvaničnik State Departmenta, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Prošle su sedmice Blinken i američki ministar odbrane Lloyd Austin pisali izraelskim zvaničnicima zahtijevajući konkretne mjere za rješavanje pogoršane situacije u Gazi ili da se suoče s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Zvaničnik je kazao da će na svojim sastancima s Izraelom i predstavnicima arapskih zemalja Blinken detaljno proučiti pitanje “dana poslije”, posebno sigurnost, upravljanje i obnovu.

Dogovaranje detaljnih planova za svaki od njih smatra se preduvjetom za postizanje bilo kakvog trajnog rješenja sukoba.

Državni sekretar također će razgovarati s Izraelom i drugim zemljama o tome kako osigurati diplomatsko rješenje sukoba s Hezbollahom, te će nastaviti razgovor Washingtona s Izraelcima o njihovom očekivanom odgovoru na iranski raketni napad, saopćio je zvaničnik, prenosi Reuters.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE