SvijetU Moldaviji predsjednički izbori i referendum o članstvu u EU

U Moldaviji predsjednički izbori i referendum o članstvu u EU

Moldavci glasaju na predsjedničkim izborima i referendumu o EU u ključnom trenutku koji bi mogao potaknuti nastojanja male poljoprivredne ekonomije da se pridruži Evropskoj uniji, nakon navoda o ruskom miješanju u izbore.

Dok rat u Ukrajini bjesni na istoku i okreće političko i diplomatsko svjetlo na bivšu sovjetsku republiku, ona je ubrzala svoje nastojanje da pobjegne iz orbite Moskve i krenula je u dug proces pregovora o pristupanju EU.

Ankete pokazuju da prozapadna aktuelna predsjednica Maia Sandu ima komotno vodstvo u odnosu na svojih 10 rivala na glasanju, iako će utrka ići u drugi krug 3. novembra ako ne dostigne prag od 50 posto potrebnih za potpunu pobjedu.

Ankete pokazuju da će se vjerovatno suočiti s Aleksandrom Stoianoglom, bivšim glavnim tužiocem, kojeg podržava tradicionalno proruska Partija socijalista, ako glasanje ode u drugi krug.

Sandu se nada da će na referendumu ostvariti odlučno “da”, na kojem će se odlučiti hoće li se u ustav ubaciti klauzula kojom se pristupanje EU definira kao cilj.

– Naša sudbina se odlučuje u nedjelju. Glasovi svih su važni, bez obzira gde se nalazimo –  napisala je ona na Facebooku u petak.

Ankete pokazuju većinsku podršku ulasku u 27-člani blok, iako je pet kandidata reklo svojim pristalicama da glasaju “ne” ili da bojkotuju, rekavši da je tajming referenduma varka da se pojača izbor Sandu na izborima.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE