SvijetEvropaMinistrica Pozder na međunarodnom forumu o rodnoj ravnopravnosti i klimatskim akcijama

Ministrica Pozder na međunarodnom forumu o rodnoj ravnopravnosti i klimatskim akcijama

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder učestvuje na međunarodnoj konferenciji „Ulaganje za rodnu ravnopravnost i inkluzivna klimatska akcija“, koja se održava u Istanbulu.

Radi se o međuregionalnom forumu koji organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Tema foruma je osmišljavanje i implementacija rodno odgovornih klimatskih akcija kako bi se pokrenule mogućnosti za osnaživanje žena u zelenoj ekonomiji i pojačali procesi za ublažavanje klimatskih promjena.

– Izuzetno je važno integrisati principe rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i u proces zelene tranzicije kako bi se podstakle nove mogućnosti za zaposlenje. To se može postići putem rodno odgovornih politika i inicijativa te povećanja svijesti o ekonomiji brige, njege i staranja, kao i kroz transformisanje duboko ukorijenjenih patrijarhalnih vrijednosti. Potrebno je mijenjati svijest unutar same zajednice. I preferiram pojam „pravedan razvoj“ u odnosu na „pravedna tranzicija“, jer razvoj podrazumijeva da nećeš biti na marginama, da će se ulagati u nešto. Kod nas kada kažete tranzicija, ljudi misle to traje vječno, neko će imati benefite, a većina će opet ostati u zapećku – istakla je tokom izlaganja ministrica Pozder.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma ističu da Bosna i Hercegovina, kao potpisnica međunarodnih konvencija i deklaracija, ima važne obaveze preuzete za implementaciju rodne ravnopravnosti, kao i za klimatske promjene, što proizilazi iz Pariškog sporazuma i njegove veze s Agendom za održivi razvoj 2030., a to je da zemlje koordiniraju svoje akcije i promovišu rodnu ravnopravnost u okviru klimatskih akcija i održivog razvoja.

Ovaj forum se fokusira na rodno odgovornu klimatsku akciju u centralnoj Aziji, južnom i zapadnom Kavkazu, zapadnom Balkanu i zemlji domaćinu Turskoj, a uz saradnju s predstavnicima iz Latinske Amerike, Kariba i Jugoistočne Azije. Konferencija predstavlja i platformu za dijalog o politikama među vladama u regionu kako bi diskutovali o rodno odgovornoj tranziciji uoči COP-29 te razmjenu iskustva i dobrih praksi. O ovim temama, ali i o poboljšanju saradnje između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija s vladama i institucijama u BiH ministrica Pozder je razgovarala i sa direktoricom Regionalnog ureda za Evropu i Zajednicu neovisnih država UNDP-a Ivanom Živković.

Ministrica Pozder je istakla važnost međunarodne saradnje i implementacije zajedničkih projekata.

-Federalno ministarstvo okoliša i turizma služi kao fokalna tačka u BiH za Konvenciju UN-a o biodiverzitetu (CBD), a UNDP podržava učešće bh. delegacije na predstojećem COP-u. Podrška UNDP-a je važna, jer ona uključuje olakšavanje prisustva i angažmana BiH u ključnim diskusijama o biodiverzitetu na globalnom nivou. Mi smo i dio globalne inicijative BioFin (Biodiversity Finance) koja se fokusira na razvoj inovativnih finansijskih rješenja za očuvanje biodiverziteta i plan je da se ovaj projekat poveže sa širim naporima finansiranja Ciljeva održivog razvoja (SDG). UNDP Bosna i Hercegovina je dugogodišnji partner Federalnog ministarstva okoliša i turizma i u aprilu ove godine dobili smo Zlatni pečat rodne ravnopravnosti. Također smo s UNDP-om sarađivali na promociji Foruma žena za razvoj u kojem je učešće uzelo 1.800 liderki i aktivistica iz cijele države. Ovaj forum igra ključnu ulogu u unapređenju prioriteta Gender akcionog plana BiH 2023-2027. godina, gdje su ravnopravnost spolova i održivost životne sredine u centru pažnje, a što i mi snažno zagovaramo – istakla je ministrica Pozder, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE