SvijetBivši meksički šef sigurnosti osuđen na 38 godina zatvora zbog pomaganja kartelima

Bivši meksički šef sigurnosti osuđen na 38 godina zatvora zbog pomaganja kartelima

Bivši meksički najviši sigurnosni dužnosnik Genaro Garcia Luna osuđen je na više od 38 godina u američkom zatvoru zbog pomaganja upravo narko kartelima koje je imao zadatak da razbije.

Garcia Luna, 56, proglašen je krivim je na suđenju u New Yorku prošle godine za uzimanje miliona dolara mita kako bi dozvolio kartelu Sinaloa da krijumčari tone kokaina.

Okružni sudija Brian Cogan osudio je Garciju Lunu, koji je bio sekretar za javnu sigurnost pod predsednikom Felipeom Calderonom od 2006. do 2012. godine, na 460 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od dva miliona dolara na saslušanju u saveznom sudu u Brooklynu.

Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora.

– Današnje izricanje presude Genaru Garciji Luni je kritičan korak u održavanju pravde i vladavine prava – ocijenio je rekao je američki tužilac Breon Peace u saopćenju.

– Njegova izdaja povjerenja javnosti i ljudi za koje se zakleo da će ih štititi rezultirala je uvozom više od milion kilograma smrtonosnih narkotika u naše zajednice i izazvala neopisivo nasilje ovdje i u Meksiku – naveo je Peace.

Jednomjesečno suđenje Garciji Luni bacilo je svjetlo na korupciju najviše rangirane ličnosti meksičke vlade kojoj je ikada suđeno u Sjedinjenim Državama.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE