BiHFTV od OHR-a zatražio pojašnjenje Schmidtove izjave, odgovor stigao - bez pojašnjenja

FTV od OHR-a zatražio pojašnjenje Schmidtove izjave, odgovor stigao – bez pojašnjenja

OHR je odgovorio na naš upit o posljednjim izjavama Christiana Schmidta. No, iako smo odgovor dobili, ostali smo uskraćeni za pojašnjenje Schmidtove izjave i šta je konkretno želio njome poručiti.

Umjesto toga, komentar smo dobili isključivo na stavove ili tvrdnje javnosti. Pa tako u dopisu kažu da su sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugeriše da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno neutemljene. Takve tvrdnje su u suprotnosti s ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju.

U odgovoru za FTV OHR poziva domaće lidere da riješe pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS-a koji bi, kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u svojoj odluci naveo, imao ozbiljne i štetne posljedice u vidu daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE