BiHZaduženost KS-a je 540 miliona maraka, budžetska davanja ne bi trebala doći...

Zaduženost KS-a je 540 miliona maraka, budžetska davanja ne bi trebala doći u pitanje.

Ukupna zaduženost Kantona Sarajevo iznosi 540 miliona maraka, a samo prošle godine deficit u budžetu iznosio je 80 miliona maraka. Budžetska davanja, ipak, ne bi trebala doći u pitanje. Plate, za sada, isplaćuju redovno, kao i socijalna davanja. Poručili su ovo premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar finansija Afan Kalamujić. Iz opozicije upućene brojne zamjerke i kritike na rad vlasti. Poručuju, budžet nije planiran racionalno.

Krivicu za deficit u kantonalnom budžetu premijer Uk i ministar finansija Kalamujić uputili su na jednu adresu – Parlament FBiH. Tačnije, zastupnike koji su inicirali i glasali za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda, među kojima su bili i zastupnici iz njihovih stranaka.

„Bila je opcija da se smanje porodiljske naknade, bila je opcija da se plate u Kantonu Sarajevo ne uvećavaju, bila je opcija da se subvencije za vrtiće isto tako smanje. Mi nismo to dozvolili, mi smo nastavili da kreiramo budžet onako kako smo započeli, hrabro. Nažalost, 97 miliona je ponder nama uzeo 2023., dakle Kantonu Sarajevo i građanima Kantona Sarajevo“, kazao je Uk (NS).

Pred skupštinskim zastupnicima, koji inače u Kantonu Sarajevo nisu zasjedali gotovo 4 mjeseca, uskoro bi se mogao naći i prijedlog novog modela raspodjele prihoda u Federaciji. Najavio je ovo ministar Kalamujić. Građanima poručuje da se ne brinu i da će Vlada preuzete obaveze ispoštovati. No, prije svega ići će rebalans budžeta. A, hoće li u njemu biti dovoljno novca za sve?

„Kroz rebelans ćemo probati da dio prihoda na neki način nadoknadimo, odnosno da stvari koje možda nisu toliko esencijalne za život građana na neki način ublažimo, umanjimo i da se izborimo sa ove tri izazovne godine koje su tu“, kazao je ministar Kalamujić (Za nove generacije).

Iz opozicionog DF-a najavljuju da neće podržati rebalans budžeta. Smatraju da bi time učestovali u spašavanju Vlade koja, kako podsjećaju, prilikom kreiranja budžeta za 2024. godinu nije prihvatila nijedan amandman ove stranke.

„Ponder u svakom slučaju jeste jedan od krivaca. Ali to je nešto za što je Vlada KS-a znala i prethodni budžet i ovaj budžet za 2024. godinu. Vidjet ćemo kakva će biti njegova sama izvršenja. Poražavajuće je da Skupština KS-a, mi zastupnici, a naročito mi koji dolazimo iz opozicije – da se o ovim stvarima informišemo iz medija“, kazala je DF-ova Vedrana Vujović, zastupnica u Skupštini KS-a.

Kritiku na rad vlasti uputili su iz Kantonalnog odbora Stranke za BiH. Poručuju – da bi Vlada kupila socijalni mir, mora se odreći drugih stvari, a to su investicije.

„Ini ne razumiju jednu stvar. Budžet nije gomila novca koju vama neko da, pa je vi trošite. Vi morate ostvariti određene prihode, da biste imali rashode. Vi ovdje više trošite nego što u prilivu dobiva budžet“, istakao je Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH.

Podsjetimo, ponder 2 ukinut je 2022. godine, a to u praksi znači da je Kanton Sarajevo lani ostao bez 97 miliona, ove godine bez 115, a sljedeće ostaje bez 130 miliona maraka javnih prihoda.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE