SvijetSAD i Filipini pokreću ratne igre dan nakon kineskih vježbi kod Tajvana

SAD i Filipini pokreću ratne igre dan nakon kineskih vježbi kod Tajvana

Hiljade američkih i filipinskih marinaca započelo je u utorak desetodnevne zajedničke vježbe na sjeveru i zapadu Filipina, dan nakon što je Kina održala velike vježbe oko Tajvana.

Godišnje vježbe Kamandag, ili Venom, fokusirane su na odbranu sjeverne obale glavnog filipinskog otoka Luzon, koje se nalazi oko 800 kilometara od Tajvana.

Peking smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i obećao je da nikada neće isključiti korištenje sile kako bi ga zauzeo, nazivajući vježbe u ponedjeljak kao “strogo upozorenje” za “separatističke” snage na ootoku.

Zajedničke američko-filipinske vježbe dolaze usred niza eskalirajućih sukoba između Kine i Filipina oko grebena i voda u Južnom kineskom moru, na koje Peking polaže pravo gotovo u cijelosti.

Komandant Filipinskog marinskog korpusa, general-major Arturo Rojas, naglasio je na ceremoniji otvaranja u utorak u Manili da je Kamandag dugo planiran i da nema “ništa sa onim što se dešava u regionu”.

Primarni fokus vježbi bit će vježbe gađanja duž sjeverne obale Luzona, dok će se druge aktivnosti izvoditi na malim filipinskim ostrvima između Luzona i Tajvana.

– To je doktrina obalne odbrane. Doktrina kaže da bi potencijalni agresor mogao biti usmjeren na našu teritoriju – rekao je novinarima direktor filipinskih vježbi brigadni general Vicente Blanco.

– Ne vježbamo da bismo se pridružili borbi (zbog Tajvana) – dodao je.

Predstavnik američkih marinaca pukovnik Stuart Glenn rekao je da su vježbe usmjerene na pomoć Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da odgovore na “svaku krizu ili nepredviđene situacije”.

Visoko.o.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE