SvijetEvropaSpor prelazak na električna vozila među njemačkim kupcima automobila

Spor prelazak na električna vozila među njemačkim kupcima automobila

Nedavni izvještaj njemačkog osiguravajućeg društva HUK Coburg pokazuje spor prelazak na električna vozila među njemačkim kupcima automobila, što ukazuje da  samo mali dio stanovništva u potpunosti prihvaća električne automobile.

Prema izvještaju, samo 3,9 posto vlasnika privatnih automobila odlučilo se za električna vozila – nova i rabljena – tokom trećeg kvartala ove godine.

Izvještaj otkriva da je udio automobila na baterije u privatnom voznom parku zabilježio skroman porast od samo 0,1 posto između jula i septembra, dostigavši ​​ukupno 2,9 posto.

Kao lider na tržištu osiguranja motornih vozila u Njemačkoj, HUK pokriva gotovo 14 miliona osiguranih vozila. Kompanija je analizirala podatke stotina hiljada vozača koji registruju vozila godišnje, retroaktivno izračunavajući stope električnih automobila u sektoru privatnih vozila od početka 2020.

Uprkos širem spektru modela električnih vozila i tehničkom napretku, prelazak na električna vozila ove godine se vratio na nivo iz 2021. godine, posebno nakon vladine odluke da ukine podsticaje za kupovinu.

Kompanija predviđa da bi ukupni nacionalni udio električnih automobila mogao rasti sporijim tempom ove godine u odnosu na prethodne četiri godine.

Procjena također otkriva da je više od jedne trećine prethodnih vlasnika električnih automobila odabralo motore s unutarnjim sagorijevanjem za svoju sljedeću kupovinu vozila ove godine, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog “temeljnog problema prihvatanja” na tržištu.

Visoko.co.ba/federlana.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE