SvijetIzraelski ministar optužio mirovne snage UN-a da su 'beskorisne'

Izraelski ministar optužio mirovne snage UN-a da su ‘beskorisne’

Izraelski ministar energetike Eli Cohen optužio je u ponedjeljak mirovne snage Ujedinjenih naroda UNIFIL na jugu Libana da su beskorisna sila koja nije uspjela zaštititi izraelske građane od napada Hezbolaha i pozvao ih je da se povuku kako se borbe pojačavaju.

– Država Izrael će učiniti sve da osigura sigurnost svojih građana, a ako UN ne mogu pomoći, barem ne bi trebalo da se miješaju i da pomjeraju svoje osoblje iz borbenih zona – objavio je on na X-u.

Između Izraela i Ujedinjenih naroda kruže optužbe za mirovne snage na jugu Libana, dok Izrael gura svoje snage kroz to područje, odlučan da zbriše Hezbolah koji podržava Iran i njegovu vojnu infrastrukturu.

UN je saopćio da su izraelski tenkovi upali u njihovu bazu u nedjelju, što su najnovije tvrdnje o izraelskim kršenjima protiv mirovnih snaga, dok je Hezbolah pustio smrtonosni “roj dronova” na izraelski vojni kamp.

Izrael je osporio izvještaj UN-a, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je mirovne snage da se povuku, rekavši da pružaju “ljudski štit” Hezbolahu tokom porasta neprijateljstava.

Mirovne snage UNIFIL-a saopćile su da su dva izraelska tenka Merkava uništila glavnu kapiju baze i nasilno ušla prije zore u nedjelju. Nakon što su tenkovi otišli, granate su eksplodirale 100 metara dalje, ispuštajući dim koji je puhao po bazi i razbolio osoblje UN-a, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Fena/Fena

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE