BiHSDS-ov Petrović zadržao Bijeljinu, ali sa SNSD-ovom odborničkom većinom

SDS-ov Petrović zadržao Bijeljinu, ali sa SNSD-ovom odborničkom većinom

Bijeljina ostaje bastion SDS-a, kad je riječ o gradonačelničkoj poziciji. Jesu li moguće promjene za građane? Moć čelnika lokalnih zajednica ipak se nalazi u rukama odbornika.

Kad se rezultati zbroje, na red stiže kombinatorika. I vrlo često svjedočimo da dobar dio opština i gradova nema ili neće imati sinergiju. Gradonačelnik iz jedne stranke, odbornici i većina u vijećima iz druge. A uvijek trpe građani. Bijeljine kao SDS-ov bastion i naredne četiri godine ostaje u rukama njihovog kandidata Ljubiše Petrovića, koji je s nešto više od 5000 glasova u odnosu na SNSD-ovog kandidata uspio osvojiti još jedan mandat.

„Nastavićemo da pravimo korake odvažnosti i korake napretka naše zajedničke Bijeljine“, poručio je u obraćanju Petrović.

S druge strane, lokalni parlament ipak, po svemu sudeći, ostaje pod dirigentskom palicom Milorada Dodika, odnosno, stranaka okupljenih oko SNSD-a. Prema podacima sa 98,91 odsto obrađenih glasova, u Skupštinu grada Bijeljina ući će 11 političkih stranaka.

U utrci za 31 odbornički mandat u Skupštini grada Bijeljina bilo je 490 kandidata. SNSD je osvojio sedam mandata, SDS šest, DEMOS bi trebao imati četiri odbornika, Rebublička Stranka Srpske tri, po dva odbornička mandata pripala su Socijalističkoj partiji, Narodnoj partiji Srpske, PDP-u, Ujedinjenoj Srpskoj i koaliciji Pokreta za Bijeljinu, dok je po jedan mandat izvojevao Narodni Front Jelene Trivić, koji je prvi put nastupio na lokalnim izborima, te koalicija SDA – NIP – SDP.

„Od početka smo govorili da nam je dosta politike kukanja. Treba nam politika odgovornosti, politika rezultata. Apelovaćemo na sve da u naredne četiri godine imamo jednu ozbiljnu politiku i da se promijeni ovo dosadašnje stanje“, poručio je Bojan Savić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina.

I sama kampanja je, ocjenjuju analitičari, bila dosta mirnija u odnosu na prethodne. Istovremeno, izlaznost koja je ispod prosjeka najviše govori o stavu građana.

„To je indikator krize politike. Postoji zamor sistema, imamo mnogo izbora, a malo promjena, narod je umoran od izbora jer ne nude ništa novo. Tu su borbe da se ostane ili dođe na vlast i to nije dobro za politiku. Da bi politika ozdravila, mora biti novih programa i moraju na izbore izaći oni koji inače ne izlaze, a to je oko 50% birača“, objašnjava Vuković.

I dok vlast i opozicija izričito drže svako svoju stranu, analitičari ocjenjuju da bi, sudeći prema trenutnom stanju, moglo doći do koalicije između SDS-a i SNSD-a. Defanzivna politika i linija manjeg otpora politika je kakvu trenutno vodi najveća opoziciona stranka u RS-u, te je, navode, moguće da jednopartijski sistem bude jedina opcija da se zadrži dio kolača.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE