SvijetRegijaMinistarstvo negira pokrete Vojske Srbije uz administrativnu liniju prema Kosovu

Ministarstvo negira pokrete Vojske Srbije uz administrativnu liniju prema Kosovu

Ministarstvo obrane Republike Srbije priopćilo je danas da su tvrdnje premijera Kosova Albina Kurtija o kretanju pripadnika Vojske Srbije u blizini administrativne linije s Kosovom nastavak kampanje dezinformacija usmjerenih protiv snaga sigurnosti Srbije.

Kurti je sinoć na Facebooku optužio Vojsku Srbije da je bila na 50 metara od linije s Kosovom, ali da su vojnici “pobjegli”, kako je rekao, čim su primijećeni i dodao da je riječ o poticanju tenzija.

On je objavio više fotografija na kojima se vidi vojno vozilo, kao i više osoba u vojnim uniformama, a naveo je i koordinate lokacije na kojoj se to navodno dogodilo, podsjeća agencija Beta.

Srbijansko Ministarstvo obrane priopćilo je da se u objavi na društvenoj mreži vide pripadnici Vojske Srbije u kopnenoj zoni sigurnosti koji izvršavaju redovne zadatke na osiguranju administrativne linije i kontroli kopnene zone sigurnosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima.

“Navodne sigurnosne snage koje Kurti spominje u medijima, koje su došle u kontakt s pripadnicima Vojske Srbije na spomenutoj lokaciji, jesu, ustvari, šverceri bespravno posječene šume s područja središnje Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao. U subotu su organi osiguranja administrativne linije svojim aktivnostima presjekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na području Kosova, pri čemu su šumokradice pobjegle na prostor Kosova, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili za ovu kriminalnu aktivnost su predana pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova”, navelo je Ministarstvo obrane Srbije.

Dodaje se da u osiguranju administrativne linije prema Kosovu nema mjesta za kosovsku policiju ili kosovske sigurnosne snage, budući da Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum “ne prepoznaju druge subjekte osim međunarodnog civilnog i sigurnosnog prisustva u Pokrajini i snaga sigurnosti Srbije”.

“U tom smislu, navodi da kosovske vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvih aktivnosti snaga Srbije u Kopnenoj zoni sigurnosti i duž administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignoriranje dogovorenih sporazuma”, stoji u priopćenju.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE