SvijetBliski istokNetanjahu zatražio od Guterresa da vojnike UNFIL 'odmah skloni na sigurno'

Netanjahu zatražio od Guterresa da vojnike UNFIL ‘odmah skloni na sigurno’

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je danas od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da “odmah skloni na sigurno” vojnike iz sastava Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).

“Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a. To treba učiniti što prije, odmah”, rekao je Netanjahu u izjavi snimljenoj na početku sastanka izraelske vlade, obraćajući se Guterresu na engleskom jeziku.

To je prvi put da se izraelski premijer javno izjašnjava o izvještajima da je najmanje pet pripadnika ‘plavih šljemova’ ranjeno prethodnih dana, tokom borbi između izraelskih snaga i proiranskog pokreta Hezbolah, na jugu Libana.

U govoru Netanjahu je istakao da je izraelska vojska “više puta” tražila povlačenje UNIFIL-a iz zona sukoba i da je naišla na “ponovljena odbijanja”.

“Vaše odbijanje da evakuišete vojnike UNIFIL-a od njih pravi taoce Hezbolaha. To stavlja u opasnost i njih kao i živote naših vojnika. Žalimo što su vojnici UNIFIL-a ranjeni i činimo sve što je u našoj moći da izbjegnemo da se to ponovi. Ali najednostavniji i najočigledniji način da se to postigne je jednostavno da ih izmjestite iz zone opasnosti”, rekao je Netanjahu.

UNIFIL je u petak optužio izraelsku vojski da je više puta pucala na njihove položaje i to – namjerno. Pet pripadnika mirovnih snaga UN-a ranjenoj je u posljednjih 48 sati, prema podacima UNIFIL, a njihovi položaji pretrpjeli su znatne štete.

Izraelska vojska je saopćila da je pucala u pravcu prijetnje.

49 zemalja, od kojih 34 imaju vojnike u sastavu UNIFIL-a, pružilo je punu podršku tim snagama i zatražilo da se one zaštite.

UNIFIL je ustanovljen 1978. godine i ima za cilj da nadgleda sigurnosnu situaciju i štiti civile u zoni između Libana i Izraela. U Libanu je trenutno više od 10.000 pripadnika mirovnih snaga iz oko 50 zemalja. Najveće kontingente u UNIFIL-u imaju Indonezija, Indija, Gana, Italija i Nepal.

Nakon što je oslabio Hamas u Gazi, Izrael je u septembru pomjerio front rata na Liban, sa ciljem da udalji Hezbolah od granice i omogući povratak u sjeverni Izrael oko 60.000 stanovnika raseljenih zbog sukoba u tom dijelu zemlje.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE