SvijetBliski istokNapade na mirovnjake UN-a u Libanu osudilo 40 zemalja

Napade na mirovnjake UN-a u Libanu osudilo 40 zemalja

Četrdeset zemalja u zajedničkom saopćenju je osudilo napade na pripadnike mirovnih snaga UN-a u Libanu.

U saopćenju koje je objavila misija Poljske pri UN-u na društvenoj mreži X navodi se da napadi na mirovnjake moraju odmah da prestanu.

“Kao zemlje koje doprinose Privremenim snagama UN-a u Libanu /Unifil/ ponovo potvrđujemo punu podršku misiji i aktivnostima Unifila, čiji je osnovni cilj da se postigne stabilan i trajan mir na jugu Libana, kao i na Bliskom istoku, u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u saopćenju.

Zemlje potpisnice napomenule su da je uloga koju ima Unifil posebno značajna u svjetlu eskalacije situacije u regionu, prenijela je agencija PA medija.

Izraelske trupe ranije ove sedmice su u pucnjavi na sjedište UN na jugu Libana ranile dva mirovnjaka, nakon što su prethodno ranjena još dvojica.

UN su u subotu izvijestile da je još jedan mirovnjak povrijeđen u pucnjavi na jugu zemlje.

Portparolka Unifila Andrea Tenenti izjavio je da se mirovne snage neće pomjeriti iz graničnog područja uprkos ranjavanju petorice njihovih pripadnika.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u telefonskom razgovoru sa izraelskim kolegom Joavom Galantom izrazio je duboku zabrinutost SAD povodom izvještaja da su izraelske trupe pucale na mirovne položaje UN-a u Libanu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE