Lokalne TemeZavršen projekat "Uređenje lokaliteta starog muslimanskog mezarja - Gutino mezarje u Mulićima"

Završen projekat “Uređenje lokaliteta starog muslimanskog mezarja – Gutino mezarje u Mulićima”

U subotu je tim Zavičajnog muzeja Visoko uz dozvolu Medžlisa Islamske zajednice Visoko proveo aktivnosti uređenja starog muslimanskog mezarja – Gutino mezarje u Mulićima. Lokalitet je od ranije poznat. Mezarje je pozicionirano u niskoj šumi pored puta, zaraslo je i nije bilo vidljivo. Evidentirano je 14 nišana te se pretpostavlja da to nije konačan broj. Pored toga, vidljivo je i dosta oštećenog kamena koji je mogao pripadati santračima. Zastupljeno je nekoliko različitih formi i ukrasa, a na jednom nišanu nalazi se i tarih pisan arebicom sa godinom i podacima o umrlom. Svi nišani su bili u potpunosti prekriveni vegetacijom, dislocirani ili su utonuli u zemlju te je nakon radova lokalitet dobio novi izgled.

Doprinos u realizaciji dali su i učenici Medrese “Osman ef. Redžović” koji se uvijek rado odazivu na poziv za učešće u muzejskim aktivnostima. Cafe Restaurant “Nafaka” svim učesnicima je obezbijedio obroke. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Zavičajni muzej Visoko zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pružili podršku ovom projektu!


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE