Lokalne TemePosjeta HO "Dobročinstvo" stradalom području Fojnice

Posjeta HO “Dobročinstvo” stradalom području Fojnice

U petak 11.10.2024. godine Fojnicu i poplavljena područja Bakovića i Gojevića posjetili su Predsjednik HO “Dobročinstvo” dr. Hajrudin Šahić sa saradnicima. Tokom ove posjete u namjeri da se na licu mjesta upoznaju sa stanjem nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile ovo područje, kao i šire prostore BiH u noći 04.10.2024. godine, iskorišteno je vrijeme i za kraće razgovore sa načelnikom općine Fojnica Sabahudinom Klisurom, ali i glavnim imamom MIZ Fojnica Edinom ef. Rojom.

Predsjednik Šahić je istakao da ovo nije prva posjeta Fojnici nakon poplava, odnosno volonteri ove HO već prvog dana nakon poplave bili su u Gojevićima, ali i dali podršku stanovnicima koji su pored velike materijalne štete pretrpjeli i tri izgubljena života.

U toku posjete stanovnicima koji su zaokupljeni čišćenjem kuća i avlija i sami djelatnici Dobročinstva su se latili alata i dali podršku kako stanovnicima tako i volonterima koji su na terenu i rade bez zastoja – vojska, policija, civili…

“Poplave ovakvog intenziteta nisu zapamćene u ovim područjima i samo ostaje da se molimo da se isto ne ponovi”, rekao je Damir, biolog i zaljubljenik u životinje i bilje. Zanimljivo da je uspio da sačuva svojih 30 patki jedinstvenih primjeraka na ovim područjima.

Prema saznanju, mještani trenutno imaju dovoljno hrane, vode i polako se uspostavlja normalizacija života u nužnim uslovima, uz činjenicu da su kuće pune vlage i da su im trenutno potrebne grijalice, sušilnici da isušuju vlagu, radne mašine i još ljudstva. Za kratko vrijeme trebat će opremanje kuća, namještaj, bijela tehnika, laminati, drva za ogrijev, zimnica… I pored namjere da se obavi posjeta i mještanima Dusine, na žalost putna komunikacija još uvijek nije uspostavljena ali radi se na rješavanju i tog pitanja.

Bilo kako je bilo, ne ponovilo se,

DOBROČINSTVO, Bosna i Hercegovina

Visoko.co.ba/Senad Goralija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE