SvijetUkrajinska novinarka Viktorija Roščina umrla u ruskom pritvoru

Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina umrla u ruskom pritvoru

Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina, koju su zarobile ruske snage dok je izvještavala o okupiranoj istočnoj Ukrajini, umrla je u ruskom pritvoru, objavili su ukrajinski zvaničnici, prenosi Belga.

Roščina je nestala u augustu 2023. nakon što je otputovala u regiju pod ruskom okupacijom radi izvještaja.

Njena sudbina je ostala nepoznata sve do aprila 2024. godine, kada je njen otac dobio pismo od ruskog ministarstva odbrane u kojem se potvrđuje da je zadržana u pritvoru. Međutim, tačne okolnosti njenog hapšenja i njena lokacija u Rusiji nikada nisu objavljeni.

– Nažalost, informacije o Viktorijinoj smrti su potvrđene – rekao je u Petro Jatsenko, glasnogovornik ukrajinskog štaba za koordinaciju ratnih zarobljenika.

– Prerano je govoriti o okolnostima smrti – radimo na njihovom utvrđivanju – dodao je.

Prema organizaciji za slobodu medija Reporteri bez granica, Roščinin otac je prošle sedmice primio pismo od ruskog ministarstva odbrane u kojem se navodi da je umrla 19. septembra.

Roščina, novinarka slobodnjak, radila je sa raznim nezavisnim medijima, uključujući Ukrajinsku pravdu i ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa. Godine 2022. dobila je nagradu za hrabrost u novinarstvu od Međunarodne ženske medijske fondacije za svoje izvještavanje iz istočne Ukrajine.

Ranije ove godine, Ukrajina je izvijestila da je više od dvadesetak ukrajinskih medijskih radnika držano u ruskom zarobljeništvu, a pregovori o njihovom oslobađanju su u toku.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE