BiHLokalni izbori 2024Analiza // Komparacija izbora 2020. i 2024. godine, ko je gdje izgubio,...

Analiza // Komparacija izbora 2020. i 2024. godine, ko je gdje izgubio, a ko je gdje dobio glasove

U Visokom je za prethodne lokalne izbore bilo registrovanih 33.947 birača. Na 52 biračka mjesta za Gradsko vijeće Visoko zbirno pobjedu je odnijela SDA. Iako je ostalo da se prebroje glasovi na dva biračka mjesta i to u Koložićima i Goduši I, već sada imamo jasnu sliku pobjednika i gubitnika izbora na uzorku od 96,15% od ukupnih 14.910 važećih glasačkih listića.

Veoma je interesantno uporediti ko je to pobijedio na kojem biračkom mjestu, odnosno još je interesantnije uporediti raspoloženje birača od prije četiri godine i danas, a za što smo pripremili i infografiku. Na 50 obrađenih biračkih mjesta SDP je pobijedio na njih 10, Snaga Naroda na 2, a na jednom DF. To znači da je SDA odnijela pobjedu na 37 biračkih mjesta, i ostaje još da vidimo zvanično ko je pobjednik u Koložićima i Goduši I, a naša saznanja su da je i tu pobjedu odnijela SDA pa je tako ukupno i apsolutno dominantno od 52 biračka mjesta ova stranka dobila povjerenje birača na njih 39 ili ukupno u glasovima 8.194 osvojena glasa.

Međutim interesantno je pogledati kako su to Visočani glasali na izborima 2020.godine, a kako u prošlu nedjelju i gdje je to SDA izgubila, a gdje dobila glasove, odnosno koje je mjesne zajednice dobio SDP koji je puno lošije prošao prije četiri godine. Osim toga vrlo je interesantno da je prije samo dvije godine na Opštim izborima NiP imao pobjedu na preko 20 biračkih mjesta, a nakon ovih izbora niti na jednom. Također sa političke scene su nestali NES i SBB, dok se u Gradsko vijeće nakon dugo vremena vratila SBiH.

Glasanje po biračkim mjestima 2020. i 2024. godine
Glasanje po biračkim mjestima 2020. i 2024. godine

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE