BiHLokalni izbori 2024Kako se glasalo u ZDK za Opštinska/Gradska vijeća: SDA pobjeđuje u 9...

Kako se glasalo u ZDK za Opštinska/Gradska vijeća: SDA pobjeđuje u 9 gradova, HDZ u 2 i SDP u jednom

Prošlo je dovoljno vremena i obrađeni su gotovo svi glasački listići pa tako možemo napraviti i prvu analizu vezano za statističke podatke o tome kako se to glasalo i za  Opštinska/Gradska vijeća, a ranije smo uradili analizu za načelnike i gradonačelnike.

Kao i kod glasova za (grado)načelnike tako i kada je u pitanju glasanje za opštinska odnosno gradska vijeća SDA je na ovim izborima potvrdila dominaciju. Čak u devet gradova su dobili najviše glasova i to u: Visokom, Kaknju, Tešnju, Zavidovićima, za sad i u Zenici na 72% obrađenih glasačkih listića, Doboj jugu, Olovu, Brezi, Varešu. HDZ je dobio najveću podršku u Žepču i Usori, dok je SDP osvojio najviše glasova u Maglaju.

U brojkama to izgleda ovako:

Visoko, SDA – 7.246 glasova na 90,38% obrađenih glasačkih listića

Doboj jug, SDA – 510 glasova na 66,67% obrađenih glasačkih listića

Tešanj, SDA – 5.877 glasova na 100% obrađenih glasačkih listića

Maglaj, SDP – 3.304 glasova na 100% obrađenih glasačkih listića

Žepče, HDZ – 3.719 glasova na 97,30% obrađenih glasačkih listića

Zavidovići, SDA – 4.135 glasova na 92% obrađenih glasačkih listića

Zenica, SDA – 8.874 glas na 72,03% obrađenih glasačkih listića

Kakanj, SDA – 4.687 glasova na 87,04% obrađenih glasačkih listića

Vareš, SDA – 869 glasova na 100% obrađenih glasačkih listića

Olovo, SDA – 2.332 glasa na 100% obrađenih glasačkih listića

Breza, SDA – 2.306 glasova na 100% obrađenih glasačkih listića

Usora, HDZ – 845 glasa na 88,89% obrađenih glasačkih listića

Ako možemo na osnovu ovih brojki izvlačiti neku posebnu analizu onda možemo vidjeti da su u pravilu kandidati za načelnika i gradonačelnika dobijali više glasova od svojih stranaka. Imamo i situaciju u Maglaju gdje je za načelnika pobijedio kandidat SDA dok je najviše glasova dobio SDP. Isti je slučaj u Varešu i Žepču gdje su za načelnika pobijedili kandidati HSP-a i SDA, a najviše glasova za opštinsko vijeće su dobili SDA i HDZ. Interesantno će još biti u Zenici gdje je Fuad Kasumović ponovo izabran za gradonačelnika ali sa duplo manjim brojem glasova nego prije četiri godini i trenutno u borbi za Gradsko vijeće vodi SDA na  72,03% obrađenih biračkih mjesta tako da je za očekivati i promjenu u brojkama posebno ako znamo da je u Zenici uvijek interesantno i incidentno od SIPE do misterioznih nestanaka struje. Kuriozitet proteklih izbora je Olovo gdje Đemal Memagić uopšte nije protukandidata, a u borbi za mandate u opštinskom vijeću najozbiljniji protukandidat je politički subjekt “Stranka za općinu Olovo” koja je osvojila 730 glasova što je za 1.602 glasa manje od pobjedničke SDA. Još jedna specifičnost u ZDK je najvjerovatnija promjena na čelu opštine Žepče gdje će po prvi put načelnik biti Suvad Hadžić iz SDA koji je pobijedio najdugovječnijeg načelnika Matu Zovku iz HDZ-a.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE