BiHLokalni izbori 2024Analiza // Veliki povratak SDP-a u Visokom i potvrda liderstva opozicije

Analiza // Veliki povratak SDP-a u Visokom i potvrda liderstva opozicije

Iako je ostalo da se prebroje glasovi na pet biračkih mjesta da bi rezultati izbora bili kompletni i zvanični već sada je moguće raditi analize onoga kako se glasalo u Visokom i kako izgleda politička slika Visokog kreirana voljom birača.

U sjeni apsolutne pobjede SDA stranka koja također može i mora biti zadovoljna proteklim izborima je SDP. Oni su uduplali broj vijećnika, a njihov kandidat za gradonačelnika Adnan Delić dobio je glasova kao nijedan njegov prethodnik. Da bi slika bila jasnija, a analiza preciznija vratit ćemo se 24 godine unazad kada je SDP u Visokom bio najjači i kada su na izborima u aprilu te 2000-te godine ostvarili nestvaran rezultat. To su bili posljednji izbori u BiH gdje se načelnik birao posredno, a ne direktno. Tada su Visočani umorni od desetogodišnje vladavine SDA dali 6.499 glasova SDP-u i na taj način im omogućili čak devet vijećničkih manadata. Nakon tih izbora prvi i jedini put SDP je imao i svog načelnika Faruka Salčinovića koji je kao nosilac liste osvojio 2.227 glasova.

Četiri godine kasnije uslijedio je strašan pad koji se ogledao u svega 1.216 glasova i tri vijećnička mandata koja su ostvarili Jasmina Zubić, Dragan Božičković i Faruk Salčinović.

Na izborima 2008.godine SDP se uspio djelimično oporaviti i osvojiti 2.317 glasova, a što je značilo četiri vijećnička mandata.

Naredni izborni ciklus 2012.godine ponovo donosi mali padi pa tako osvajaju tri vijećnička mandata uz 2.085 glasova i to je posljednja izborna godina u kojoj je SDP bio ozbiljan politički, korektivni i opozicioni faktor nakon čega su bili u stalnom padu jer zbog politike duplih aršina i neprincipijelnosti u Opštinskom vijeći birači su prepoznali da SDP postaje talac pojedinaca koji preko te partije ostvaruju svoje lične interese gdje su gubili status ozbiljne opozicije, a sve više bili političko ortopedsko pomagalo vlasti, upravo zbog pojedinaca koji su prostituisali SDP zbog svojih sitnomaterijalnih interesa.

To je već pokazao i naredni ciklus lokalnih izbora iz 2016.godine kada SDP osvaja do tada nikad manji broj glasova, svega 1.744, a što je značilo dva vijećnička mandata.

A da može još gore pokazala je 2020.godina kada već posrnulom i na rubu gašanja socijaldemokratije u Visokom osvajaju, za njih, mizernih 1.368 glasova što je opet bilo dovoljno za samo dva mandata.

Međutim nakon prije dva dana okončanih lokalnih izbora u Visokom i na osnovu 90,38% prebrojanih glasova sasvim je izvjesno da se SDP diže i vraća na političku scenu Visokog kao jedina ozbiljna opozicija. Birači su prepoznali njihov rad u prethodne četiri godine kroz mandate i aktivnosti Admira Babića i Dženete Semić i Tarika Halilovića (u međuvremenu prešao iz PzP), a prije toga i Belmina Zukana koji je nakon osvajanja mandata u Federalnom parlamentu svoj mandat u Gradskom vijeću ustupio Dženeti Semić.

I uloga Adnana Delića kao kandidata za gradonačelnika dala je svoj rezultat, njegovih 3.661 osvojen glas je gotovo tri puta manje nego je osvojio pobjednik izbora Mirza Ganić (SDA), ali je isto tako pet i šest puta više nego su osvojila ostala tri kandidata Mirnes Fatić (NiP), Dario Pekić (Snaga Naroda) i Elvedin Šabanović (NAPRIJED BiH!) što puno govori o raspoloženju biračkog tijela u Visokom koje se polako ali sigurno prepoznaje pravu i odgovornu opoziciju u Visokom. Treba znati da su kandidati za načelnika/gradonačelnika u ranijim izbornim ciklusima koje SDP kandidovao (Nurija Rašidović, Ermin Dlakić) imali šest ili dva puta manje glasova od Adnana Delića.

 

SDP u ovom trenutku bez preostalih pet neobrađenih biračkih mjesta ima 2.158 osvojenih glasova i druga je najjača politička opcija u Visokom koja će u narednom mandatnom periodu 2024-2028.godina imati svoja četiri vijećnika u Gradskom vijeću Visoko i to Admira Babića koji je dobio četiri puta više glasova nego na prošlim izborima, Tarika Halilovića, Dženetu Semić i Admira Delića.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE