SvijetHaićanski premijer Conille traži pomoć u borbi protiv naoružanih bandi

Haićanski premijer Conille traži pomoć u borbi protiv naoružanih bandi

Haićanski premijer Garry Conille krenuo je na put u Ujedinjene Arapske Emirate i Keniju kako bi zatražio sigurnosnu pomoć nakon jednog od najpogibeljnijih napada bandi u karipskoj zemlji u posljednjim godinama.

 

Haiti je uznemiren nakon što su članovi bande Gran Grif provalili kroz grad Pont-Sonde u zapadnoj regiji Artibonite u četvrtak ujutru, i ubili najmanje 70 ljudi, među kojima dojenčad, i prisiljavajućii više od 6.000 stanovnika u bijeg.

Masakr je izazvao težak šok čak i u zemlji koja je navikla na izbijanje nasilja i gdje je nacionalna policija nadjačana oružjem i s premalo osoblja.

–  Kao što vidite, napadnuti smo na nekoliko frontova – izjavio je Conille na konferenciji za novinare uoči putovanja.

Prošle je sedmice Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je još godinu dana mandata međunarodnim sigurnosnim snage koje su namijenjene pomoći lokalnoj policiji u borbi protiv bandi i osiguranju reda i zakona.

Do sada je misija malo napredovala pomažući Haitiju da uspostavi red sa samo oko 400 uglavnom kenijskih policajaca na terenu.

– Jedan od ciljeva ovog putovanja je odlazak u Keniju kako bismo s predsjednikom Rutom razgovarali o tome kako možemo ubrzati raspoređivanje ostataka kenijskih trupa što je brže moguće kako bismo nastavili pružati potporu nacionalnim policijskim snagama – kazao je Conille.

Rekao je da će razgovarati sa svojim kolegom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima “kako možemo pronaći redovne protoke kako bismo pomogli haićanskoj nacionalnoj policiji u borbi protiv narušavanja sigurnosti”.

U petak je Conille, uz pratnju naoružane policije, posjetio pacijente u bolnici koji se liječe od rana zadobijenih u napadu u četvrtak. Obećao je da su pojačanja na putu iz glavnog grada Port-au-Princea.

Portparol nacionalne policije Haitija kazao je Reutersu da je načelnik policije zadužen za odjel Artibonite smijenjen.

Gran Grif je najveća banda u odjelu Artibonite na Haitiju, tvrde sigurnosni analitičari. U regiji se nalaze brojna rižina polja Haitija.

Vođa bande Luckson Elan rekao je da je napad bio osveta za civile koji su ostali pasivni dok su policija i skupine osvetnika ubijale njegove vojnike.

Ovosedmična ubojstva bila su najnoviji znak pogoršanja sukoba na Haitiju, gdje naoružane bande kontroliraju većinu Port-au-Princea i šire se na obližnje regije, potičući glad i čineći stotine hiljada beskućnicima. Obećana međunarodna pomoć još kasni, a obližnje zemlje deportovale su migrante natrag u zemlju.

Broj ljudi interno raseljenih zbog sukoba u međuvremenu je nadmašio 700.000, skoro se udvostručujući u šest mjeseci.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE