BiHLokalni izbori 2024Dominacija SDA // Pogledajte ko su novi/stari (grado)načelnici u ZDK

Dominacija SDA // Pogledajte ko su novi/stari (grado)načelnici u ZDK

Na osnovu zvaničnih podataka CIK-a  možemo napraviti i prvu analizu vezano za statističke podatke o tome kako se to glasalo za načelnike/gradonačelnike u ZDK.

Prvi dojam je apsolutna dominacija SDA u kojoj su od 12 gradova u ZDK pobijedili i dobili pozicije (grado)načelnika u devet opština/gradova što je za tri grada više nego prije četiri godine, a to su Maglaj, Zavidovići i Žepče. Tri vrlo interesantna grada jer iz prvog dolazi kandidat SDP-a koji je i predsjednik KO SDP ZDK, drugi iz razloga što je jedina žena pobijedila aktuelnog gradonačelnika i treći zbog toga jer po prvi put u tom gradu načelnik nije iz HDZ-a.

Po gradovima od Doboj Juga do Olova to izgleda ovako:

Doboj Jug: Mirnes Tukić (SDA) – 1.560 glasova

Tešanj: Suad Huskić (SDA) – 9.332 glasa

Maglaj: Maid Suljaković (SDA) – 4.711 glasova

Žepče: Suvad Hadžić (SDA) – 4.764 glasa

Zavidovići: Erna Merdić Smailhodžić (SDA) – 4.981 glas

Zenica: Fuad Kasumović (BHI KF) – 17.101 glas

Kakanj: Mirnes Bajtarević (SDA) – 6.684 glasa

Vareš: Zdravko Marošević (HDS) – 1.409 glasova

Olovo: Đemal Memagić (SDA) – 3.057 glasova

Visoko: Mirza Ganić (SDA) – 10.187 glasova

Breza: Vedad Jusić (SDA) – 5.373 glasa

Usora: Zvonimir Anđelić (HDZ) – 969 glasova

 

Na osnovu ovih rezultata možemo vidjeti da su najviše glasova osvojili Fuad Kasumović u Zenici (17.101) i Mirza Ganić u Visokom (10.187), dok je najubjedljiviju procentualno pobjedu odnio Vedad Jusić u Brezi koji je dobio 91,60% ukupnih glasova ili 5.373 glasa, a što je više za čak 4.880 glasova od svog jedinog protukandidata Samira Burekovića (NES/Zajedno) koji je osvojio svega 493 glasa. Interesantno je i to da u Olovo Đemal Memagić nije uopšte imao protukandidata tako da je i prije izbora bio pobjednik.

Po gradovima SDA u naredne četiri godine imat će svoje (grado)načelnike u Visokom, Kaknju, Brezi, Olovu, Zavidovićima, Žepču, Maglaju, Tešnju i Doboj Jugu.

U preostala tri grada Zenici, Varešu i Usori (grado)načelnici dolaze iz BHI KF, HDS-a i HDZ-a.

I još jedan statistički podatak je interesantan. Jedina žena na čelu jednog grada će biti Erna Merdić Smailhodžić iz Zavidovića. A ove izbore je obilježila i promjena vlasti u Žepču gdje je neprikosnoveno godinama vladao Mato Zovko iz HDZ-a, međutim nakon ovih izbora po prvi put načelnik će biti Suvad Hadžić iz SDA.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE