Lokalne TemeNakon 80% prebrojanih glasova za Gradsko vijeće // Istorijski rezultat SDA i...

Nakon 80% prebrojanih glasova za Gradsko vijeće // Istorijski rezultat SDA i povratak SDP-a kao lidera opozicije

Nakon 80% prebrojanih glasova ili 13.284 glasa od ukupnih 16.598 sada već jasno možemo donositi i neke zaključke te praviti analize. Sasvim je izvjesno da je apsolutni pobjednik ovih lokalnih izbora SDA koja će vjerovatno prvi put u istoriji imati natpolovičnu većinu, što znači da će moći sami formirati vlast bez da im trebaju koalicioni partneri, a za što je potrebno minimalnih 13 mandata.

SDA na ovih 80% prebrojanih glasova ima 7.996 osvojenih, a prije četiri godine ukupno su na 100% prebrojanih glasova osvojili 7.430 što znači da u ovom trenutku taj broj osvojenih glasova na manji broj birača je veći, a ostalo je još da se prebroji i raspodjeli 3.314 glasova gdje zasigurno imaju još minimalno 1.000 glasova.

SDP je prije četiri godine ukupno osvojio 1.368 glasova, a sada već ima 2.217 glasova na uzorku od 80% prebrojanih, tako da će ta brojka svakako još rasti, a što će ovu stranku učiniti drugom najjačom u Visokom i vjerovatno najozbiljnijom opozicijom.

Na osnovu naših pretpostavki i ovom uzorku bez ovih neprebrojanih 3.314 glasova, budući saziv Gradskog vijeća Visoko bi mogao izgledati ovako: SDA – 14, SDP – 4, Snaga Naroda – 2, SBiH – 1, NiP – 2, DF – 2. U ovom trenutku bez mandata su NAPRIJED BiH! i NES, s tim da je sasvim izvjesno da bi NAPRIJED BiH! mogao dobiti jedan mandat od kojeg ga dijeli manje od stotinu glasova. Već ujutro ćemo saznati šta nam donosi rasplet događaja nakon što se prebroji i preostalih 3.314 glasova.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE