BiHLokalni izbori 2024Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio u Visokom i obišao biračka mjesta

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio u Visokom i obišao biračka mjesta

Na osnovu fotografija sa društvenih mreža i svjedočenja očevidaca u vrijeme trajanja glasanja u Visokom je bez zvanične najave boravio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt.

Dobro raspoložen i nasmijan Schmidt je obišao neka biračka mjesta, prošetao gradom i slikao se sa prolaznicima. Interesantno, njegova posjeta nije bila zvanično najavljena nikome nit je postojao neki protokol, a i na zvaničnom nalogu OHR-a na platformi “X” nema informacije o boravku u Visokom iako je zadnja aktivnost bila objava od prije tri sata, a vezano za Mozartov “Requiem” koj je izveden sinoć u sarajevskoj Vijećnici.

Screenshot

Možemo samo pretpostaviti da je mogući razlog nenajavljene posjete to što se prvi put u istoriji lokalnih izbora koristi elektronska oprema, nakon što je upravo visoki predstavnik Christian Schmidt donio izmjene Izbornog zakona BiH. Inače, Grad Visoko sudjeluje u drugom pilot projektu, koji uključuje upotrebu optičkih skenera za glasačke listiće i automatsku transmisiju izbornih rezultata.

 

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE