ZDKU nastavku unapređenja sistema nadzora i kontrole na području ZDK u rad...

U nastavku unapređenja sistema nadzora i kontrole na području ZDK u rad pušten savremeni sistem videonadzora na području Kaknja

Dana 04.10.2024. godine, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo i policijski komesar Admir Gazić, posjetili su Policijsku stanicu u Kaknju, u povodu puštanja u rad savremenog sistema videonadzora koji je dio značajnog projekta koji se provodi na unapređenju sistema nadzora i kontrole na području Zeničko-dobojskog kantona.

Tom prilikom je prezentovano da se radi o sistemu od dvanaestsavremenih kamera, od kojih su dvije analitičke LPR kamere sa mogućnošću prepoznavanja registarskih tablica, koje su integrisane u sistem za automatsku obradu prekršaja neregistrovanih vozila, devet je pozicionih kamera, čija namjenaje praćenje stanja bezbjednosti sa mogućnošću zumiranja određenih segmenata, dok je jedna rotaciona kamera sa unaprijeđenim mogućnostima praćenja i snimanja određenog lokaliteta.

Instalirana oprema je predata u nadležnost Policijskoj stanici Kakanj, čiji policijski službenici će vršiti obradu evidentiranih prekršaja, kao i praćenje stanja sigurnosti na području grada Kaknja. Bitno je napomenuti da je ovaj sistem konfiguriran i instaliran isljučivo u okviru kadrovskih kapaciteta Uprave policije, što znači da je kompletan projekat od njegove ideje do finalizacije realiziran aktivnostima i zalaganjem službenika Uprave policije uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Puštanjem u rad ovog sistema sve značajnije raskrsnice, te ulazi i izlazi iz grada Kakanj će biti pod nadzorom videosistema, čime će se prvenstveno povećati sigurnost učesnika u saobraćaju, ali i sigurnost svih građana na navedenom području, s obzirom da će rad ovih sistema imati primarno preventivan učinak na potencijalne počinioce prekršaja i krivičnih djela, a takođe će znatno doprinijeti dokumentovanju prekršaja i rasvjetljavanju krivičnih djela.

Kako su zajednički naglasili ministar Vračo i komesar Gazić, puštanje u rad ovog sistema je od velikog značaja u kontekstu unapređenja ukupnog stanja bezbjednosti, te će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona,uz podršku Vlade ZDK i u saradnji sa lokalnim zajednicama, i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih projekata, a sve sa ciljem kako bi se građanima Zeničko-dobojskog kantona osigurala puna lična i imovinska sigurnost.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE