ZDKProtekle sedmice pet novozaraženih od morbila u Zenici, u ZDK ove godine...

Protekle sedmice pet novozaraženih od morbila u Zenici, u ZDK ove godine zaraženo 1.502 osobe

Protekle sedmice registrirano je pet novih slučajeva zaraze od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Grada Zenica – potvrdila je Feni kantonalna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

S pet novih slučajeva zaraze, ukupan broj zaraženih od morbila u tom kantonu od početka godine prešao je brojku 1.500, odnosno tačno iznosi 1.502 slučaja. Ove godine 19. jula proglašena je i epidemija ove zaraze u ZDK, kada je broj evidentiranih slučajeva bio 1.209.

– Činjenica je da opada broj zaraženih u zadnje vrijeme, ali je broj ukupno oboljelih visok pa se samim tim i epidemiološka situacija kvalificira kao ozbiljna i nepovoljna. U zadnjih nekoliko sedmica novozaražene bilježimo samo na području Grada Zenica, ali još se nisu stekli uslovi za ukidanje epidemije na području našeg kantona – kazala je ministrica Salčinović.

Ona napominje kako će epidemija biti ukinuta nakon što sedmični izvještaj bude bez ijednog novozaraženog te nakon što prođe i period od 15 dana inkubacije, u kojem također ne smije biti novoprijavljenih slučajeva.

Nakon pet novozaraženih u Gradu Zenica u prethodnom sedmičnom izvještaju, prošlog petka evidentiran je bio samo jedan novi slučaj zaraze u tom gradu za sedam dana, da bi u današnjem sedmičnom izvještaju ponovo bilo evidentirano pet novozaraženih.

Ministarstvo zdravstva ZDK apelira na roditelje školske i predškolske djece da vakcinišu svoju djecu te tako doprinesu eventualnom novom naglom rastu oboljelih zbog okupljanja djece u zatvorenim školskim i vrtićkim prostorijama.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE