SvijetTajani: Rat koji uključuje cijeli Bliski istok još uvijek se može izbjeći

Tajani: Rat koji uključuje cijeli Bliski istok još uvijek se može izbjeći

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani rekao je u srijedu da se rat koji uključuje cijeli Bliski istok još uvijek može izbjeći nakon što je Iran u utorak navečer lansirao najmanje 180 projektila na Izrael, što je najnoviji u nizu eskalirajućih napada između Izraela i Teherana i njegovih saveznika koji prijete da će dovesti Bliski istok bliže regionalnom sukobu, javila je Ansa.

Ranije u utorak, Izrael je pokrenuo ono što je opisao kao ograničeni kopneni upad u južni Liban.

– Otvaranje libanske fronte i izravna intervencija Irana neizbježno su povećali rizik od regionalnog sukoba velikih razmjera – rekao je Tajani.

Obraćajući se odborima za vanjske poslove i obranu Donjeg doma i Senata s ministrom odbrane Guidom Crosettom, Tajani je rekao da nas, “međutim, eskalacija u proteklih nekoliko sati još više tjera da radimo za mir i dijalog”.

– Još uvijek postoji mogućnost da se izbjegne rat koji uključuje cijeli Bliski istok. Pozivamo na odgovornost sve regionalne aktere – rekao je Tajani, naglasivši da talijanska vlada, također kao predsjednica G7, radi “u svakom smjeru prema tom cilju”.

Tajani je govorio o važnosti održavanja dijaloga s Iranom.

– Nikada nismo skrivali zabrinutost zbog regionalnog položaja Teherana, koji ima destabilizirajući učinak u ionako vrlo nesigurnom kontekstu, kao što je nažalost pokazao jučerašnji napad na Izrael. Međutim, vjerujemo da je sada više nego ikad važno održati kanal dijaloga s Iranom –  rekao je Tajani.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE