BiHVanredna informacija o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH

Vanredna informacija o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH

U naredenim danima  očekuju se obilne padavine, čiji početak se očekuje danas u večernjim satima u zapadnim, sjeverozapadnim, djelimično centralnim i sjevernim područjima Bosne.

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra, 03.10.2024.godine NARANDŽASTO upozorenje za područja Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne, zbog obilnijih padavina.  Očekivana količina padavina od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2. Lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

OBAVIJEST O MOGUĆIM BUJICAMA I KLIZIŠTIMA

Sektor hidrologije, Odsjek za prognozu i bilans voda Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavio je Obavijest o mogućim velikim vodama na području Federacije Bosne i Hercegovine:

Usljed obilnih padavina, lokalno vrlo jakog intenziteta, koje se očekuju u narednim danima na području Federacije Bosne i Hercegovine, moguće je lokalno izlijevanje vodotoka iz korita, naročito na području Hercegovine i zapadne Bosne.

Obilne padavine se očekuju i na području Crne Gore tako da postoji manja mogućnost od izlijevanja rijeke Drine, uz napomenu da za vodotoke pod vještačkim utjecajima nije moguće dati pouzdanu prognozu.

Očekivani početak događaja: 03.10.2024. godine (04.10.2024. – rijeka Drina)

Očekivani vrh vodnog vala: 03/04. 10. 2024. godine (05.10.2024. – rijeka Drina)

Napomena: Za vodotoke koji su pod vještačkim utjecajima nije moguće dati pouzdanu prognozu.

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

Prognoza vanrednog hidrološkog stanja za period: 03.10. do 06.10.2024. godine:

Prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Une, Sane i Sanice. Očekuje se dostizanje kota obavještavanja definiranih Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, na određenom broju hidroloških stanica.

Moguće su bujične poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha.

U naredna četiri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

– gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Une, te

– slivova Sane i Sanice.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje Unsko-sanskog kantona, odnosno područje gradova/općina: Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

Sugeriše se nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se pojačan oprez. Nadležne službe civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te treba da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava.

NAPOMENA: Obavještenje se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE