SvijetIran saopćio da je raketni napad na Izrael završen, raste strah od...

Iran saopćio da je raketni napad na Izrael završen, raste strah od šireg rata

Iran je u srijedu saopćio da je raketni napad na Izrael, njegov najveći vojni napad na jevrejsku državu, završen, izuzimajući dalje provokacije, dok su Izrael i Sjedinjene Države obećale da će uzvratiti Teheranu dok se strah od šireg rata pojačava.

Uprkos pozivima Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Država i Evropske unije na prekid vatre, borbe između Izraela i Hezbolaha nastavljene su u srijedu.

Izrael je obnovio svoje bombardovanje južnih predgrađa Bejruta, uporišta naoružane grupe Hezbolah koju podržava Iran, uz najmanje desetak zračnih napada na, kako je rekao, mete koje pripadaju toj grupi.

Iz dijelova predgrađa su se vidjeli veliki oblaci dima. Izrael je izdao nove naredbe za evakuaciju tog područja, koje se uglavnom ispraznilo nakon višednevnih teških napada.

Hezbolah je objavio da se suočio s izraelskim snagama koje su se infiltrirali u libanski grad Adaisseh rano u srijedu i prisilio ih na povlačenje.

Iran je napad na Izrael u utorak opisao kao defanzivni i usmjeren isključivo na njegove vojne objekte. Iranska državna novinska agencija objavila je da su gađane tri izraelske vojne baze.

Teheran je saopćio da je njegov napad odgovor na izraelska ubistva vođa militanata i agresiju u Libanu na Hezbolah i u Gazi.

– Naša akcija je završena osim ako izraelski režim ne odluči da pozove dalju odmazdu. U tom scenariju, naš odgovor će biti jači i moćniji – saopćio je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi u objavi na X-u rano u srijedu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE