SvijetPočinje suđenje Marine Le Pen zbog pronevjere evropskih sredstava

Počinje suđenje Marine Le Pen zbog pronevjere evropskih sredstava

Marine Le Pen, dugogodišnjoj čelnici francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN), u ponedjeljak će se suditi pred pariškim krivičnim sudom skupa s još 26 osoba i samom RN zbog navodne pronevjere sredstava Evropske unije.

Počinjući skoro deceniju nakon početka inicijalnih istraga, suđenje potencijalno dovodi Le Pen u opasnost od zabrane obavljanja javne dužnosti do deset godina zbog optužbi koje poriče.

Le Pen, koja dugo radi na poboljšanju imidža svoje stranke, izgubila je od Emmanuela Macrona u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora 2017. i 2022. Općenito je smatraju kao favorita u sljedećem krugu 2027.

Stranački zvaničnici i zaposlenici, bivši zastupnici i pomoćnici u parlamentu optuženi su da su koristili novac namijenjen za rad u Evropskom parlamentu za plaćanje osoblja koje je radilo za RN, koji se u to vrijeme zvao Nacionalni front.

Evropski parlament procijenio je štetu na 3,5 miliona eura, saopćio je pravni zastupnik.

Stranka Le Pen, koja sjedi s glavnom grupom euroskeptičnih i nacionalističkih stranaka u Evropskom parlamentu i zalaže se za politiku “Francuska prije svega” o pitanjima od imigracije, energetskih tržišta i poljoprivrede, negira optužbe.

Ako budu proglašeni krivim, Le Pen i ostali optuženici mogli bi se suočiti s potencijalnom zatvorskom kaznom do deset godina i novčanom kaznom od milion eura. Osim toga, oni poput Le Pen koji su bili izabrani zvaničnici u vrijeme navodnih prestupa riskiraju zabranu obavljanja javne dužnosti do deset godina. Oni koji nisu izabrani dužnosnici mogu dobiti zabranu do pet godina.

Ured državnog tužioca u Parizu pokrenuo je istragu 2016. godine, podstaknutu izvještajem predsjednika Evropskog parlamenta francuskom ministru pravosuđa, nakon čega je uslijedila policijska istraga, prenosi Reuters.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE