ZanimljivostiFini i jednostavni desert kojeg mnogi vole: Tajna brzih i mekanih fritula...

Fini i jednostavni desert kojeg mnogi vole: Tajna brzih i mekanih fritula krije se u jednom sastojku

Okusom slični krofnama, fritule su jednostavnija verzija popularne slastice. Prave se s jogurtom, a vrlo često im se dodaje i malo rakije i ruma. Međutim, ako ne konzumirate alkohol ili ih želite poslužiti djeci, možete preskočiti ovaj sastojak.
Tajna brzih i mekanih fritula je u prašku za pecivo, zbog kojeg nećete morati praviti dizano tijesto s germom.Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • jedno jaje
  • 200 mililitara tečnog jogurta
  • 200 grama brašna
  • dvije kašike šećera ili dvije vrećice vanilin šećera
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

Za početak ugrijte ulje u manjoj šerpi. Potrebna je veća količina ulja kako bi fritule prilikom prženja plivale u njemu. Kada se ulje zagrije, smanjite na srednje jaku vatru.

U jednoj posudi umutite jaje pa dodajte jogurt, šećer i eventualno alkohol. Dodajte brašno kojeg ste ranije pomiješali prašak za pecivo. Tijesto na kraju mora biti gusto.

Ako želite što jednostavnije istisnuti tijesto u šerpu s uljem, koristite vrećicu za ukrašavanje ili onu za zamrzivač tako što ćete odrezati kraj na jednom dijelu vrećice.

Kad istisnete željenu količinu, prerežite je nožem kako bi tijesto palo u ulje. Kada fritule narastu i porumene s jedne strane, okrenite i nastavite peći. Kada su gotove, stavite ih na papirnati ubrus da upiju višak ulja.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE