Lokalne TemeU Gimnaziji "Visoko" održana prezentacija na temu "Mjesec prevencije suicida"

U Gimnaziji “Visoko” održana prezentacija na temu “Mjesec prevencije suicida”

U ponedjeljak je održana prezentacija u Gimnaziji “Visoko” na temu “Mjesec prevencije suicida”. Prezentaciju su održale učenice četvrtog razreda, jezičkog izbornog područja, Iman Fejzić i Nedžla Fejzović zajedno sa profesoricom Nasvetom Turković i magistricom psiholoških nauka Nerminom Vehabović-Rudež.

“Prezentacija koja je bila održana u dva perioda, predstavalja trud naših učenika koji žele podići svijest o mentalnom zdravlju i približiti mlađim generacijama ozbiljnost današnjih statistika suicidalnih smrti. 10. septembar je zvanični Svjetski dan prevencije suicida i obilježava se još od 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju suicida i Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj Svjetskog dana prevencije suicida jeste usmjeravanje pažnje na problem samoubistava, smanjenje stigme i podizanje svijesti o mogućnosti prevencije, odnosno sprečavanja samoubistava. Osim toga, cilj podrazumijeva i uspostavu saradnje među ključnim dionicima te promoviranje znanstveno utemeljenih aktivnosti smanjenja incidencije smrti od samoubistava, pokušaja samoubistava i suicidalnih misli”, poručili su iz visočke Gimnazije.

Prezentacija povodom prevencije suicida pokazuje koliko se današnja omladina i dalje bori da podigne svijest o aktivnim problemima i pokaže svojim vršnjacima da je u redu tražiti pomoć.

Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko/Iman Fejzić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE