SvijetOlakšanje za Scholza nakon pobjede SPD-a u Brandenburgu

Olakšanje za Scholza nakon pobjede SPD-a u Brandenburgu

Nakon niza gorko razočaravajućih izbora, socijaldemokrate (SPD) lijevog centra njemačkog kancelara Olafa Scholza konačno imaju šta da slave nakon pobjede na nedjeljnim izborima u istočnoj državi Brandenburg.

Scholz je u ponedjeljak u New Yorku gdje bi trebalo da se sastane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i brazilskim predsjednikom Luizom Ináciom Lula da Silvom.

On će također vjerovatno detaljno komentirati izbore u Brandenburgu, na kojima je njegova stranka bila prva. Veći dio ljeta ankete su pokazivale da krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) vodi u Brandenburgu. Ali iako je AfD ostvario dobitke na izborima u nedjelju, stranka nije uspjela prestići SPD.

Usred rekordno visoke izlaznosti, birači u Brandenburgu dali su SPD-u skoro 31 posto, prema preliminarnim rezultatima, što je povećanje od skoro pet procentnih poena u odnosu na rezultat SPD -a na posljednjim državnim izborima 2019.

Vjerovatno je došlo do velikog uzdaha olakšanja u New Yorku, gdje je Scholz proveo nedjelju na samitu UN-a i sastajanju se sa drugim svjetskim liderima.

Nepopularni Scholz suočio se s pitanjima da li treba da nastavi da vodi svoju stranku na saveznim parlamentarnim izborima u septembru 2025. Poraz u Brandenburgu, koji SPD vodi od 1990. godine, povećao bi pritisak.

Ali Scholz će vjerovatno uživati ​​samo u kratkom predaho nakon nedjeljnog glasanja.

SPD-ov junak večeri bio je popularni dugogodišnji aktuelni premijer Brandenburga, Dietmar Woidke, koji se izričito distancirao od Scholza uoči izbora i odbio podršku kancelara tokom kampanje.

Woidke je umjesto toga napravio izbore kao referendum o svojoj ličnoj popularnosti, obećavajući da će se povući ako njegova stranka ne dođe na vrh.

To je uprkos činjenici da Scholz živi u glavnom gradu Brandenburga, Potsdamu, koji se nalazi nedaleko od Berlina.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE