BiHLokalni izbori 2024Dario Pekić: Osnivanje poslovnog inkubatora

Dario Pekić: Osnivanje poslovnog inkubatora

Jedan od najvećih izazova kojem je izloženo savremeno bosanskohercegovačko društvo je masovni odlazak mladih ljudi, ali i kompletnih porodica u druge zemlje, čime se smanjuje esencijalni potencijal društva i već izaziva pogubne posljedice po budući razvoj. Postoji niz razloga za taj proces, a ključni su nezaposlenost, neadekvatnost obrazovnog sistema, deprimirajuća politička situacija u zemlji i osjećaj nepostojanja perspektive za budućnost, itd…

Snaga naroda kao odgovorna politička stranka želi na primjeru Grada Visokog učiniti maksimalne napore i pokazati da se pomenuti negativni razlozi mogu riješiti i time doprinijeti zaustavljanju ovog zastrašujućeg trenda. Jedan od načina koji je moguće brzo i efikasno realizirati je osnivanje poslovnog inkubatora, čiji je glavni cilj olakšavanje poslovanja preduzetnicima-početnicima u prvim godinama poslovanja. Ta novoformirana preduzeća se danas popularno nazivaju start-up preduzećima i sve je rašireniji interes za njihovo otvaranje. Ova preduzeća najčešće imaju razrađenu poslovnu ideju, poslovni model, prototip nekog proizvoda ili čak sam funkcionalan proizvod, ali ono što nedostaje start-upovima je znanje i iskustvo o tome kako to što imaju pretočiti u novac.
U okviru poslovnog inkubatora bi se za novoformirana preduzeća osigurao poslovni prostor po vrlo povoljnim uvjetima, zatim korištenje zajedničkoga administrativnog servisa, menadžerska podrška, te stručna pomoć kroz savjetovanje, a sve s namjerom da se unaprijedi mogućnost rasta i opstanak tih preduzeća. Obzirom da Grad Visoko raspolaže sa dovoljno prostornih kapaciteta za takve namjere ova ideja je u potpunosti izvodljiva i Snaga naroda je stava da se tako koncipiran poslovni inkubator registrira kao pravno lice u vlasništvu Grada Visokog.
Osnivanje poslovnog inkubatora bi donijelo mnogostruke prednosti, od kojih su najvažnije:
– stvaranje pozitivnog preduzetničkog ambijenta,
– smanjenje nezaposlenosti putem otvaranja novih radnih mjesta,
– mogućnost povezivanje malih poslovnih subjekata putem klastera,
– brže uključivanje u preduzetništvo mladih, žene i invalidnih osoba
– razvoj ljudskih resursa kroz edukaciju za preduzetništvo,
– uticaj na lokalni i regionalni razvoj,
– objedinjavanje i koordinacija aktivnosti na privlačenju direktnih stranih investicija,
– pomoć pri ulaganju i praćenje procesa ulaganja,
– koordinacija i pomoć pri izradi projekata i pomoć pri izradi aplikacija za dobivanje sredstava iz evropskih fondova.
Poslovni inkubator bi bio uglavnom usmjeren na mlade preduzetnike i treba biti od pomoći mladim preduzetnicima u okupljanju kreativnih timova, kako bi što lakše razvili kreativne ideje za nastavak poslovanja i u konačnici osiguralo okruženje u kojem će ljudi, a naročito mladi,željeti da žive.
Snaga naroda teži uspostavljanju tržišta rada u Gradu Visoko koje je u stanju prihvatiti konkurentne mlade ljude i stvaranje stimulativnog okruženja u kojem će oni moći realizovati svoj puni potencijal.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE