SvijetBudućnost kancelara Scholza dovedena u pitanje uoči ključnih izbora

Budućnost kancelara Scholza dovedena u pitanje uoči ključnih izbora

Regionalni izbori u Brandenburgu u nedjelju mogli bi dovesti do toga da socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza po prvi put izgube izbore u ovoj njemačkoj državi, a neki se pitaju da li bi Scholz trebao ponovo da se kandiduje za mjesto kancelara zemlje, prenosi Euractiv.

SPD je bio prvi na svim regionalnim izborima u bivšoj istočnonjemačkoj državi i vodio je njenu vladu od ponovnog ujedinjenja 1990. godine.

No, prema najnovijoj anketi ZDF-a, trenutno je na drugom mjestu sa 27 posto glasova – rame uz ramne sa krajnje desničarskim AfD-om (28 posto).

Iako će SPD vjerovatno ostati u vladi, jer njemačke centrističke stranke odbijaju da sarađuju s krajnjom desnicom, ovaj ishod bi označio drugu pobjedu AfD-a na državnim izborima u mjesec dana.

Nizak broj u anketama u Brandenburgu je posljedica Scholzove nepopularne savezne vlade, prema ogranku SPD-a u Brandenburgu.

– Mnogi ljudi mi govore: ‘Dobro ti ide, ali želimo da pređemo na one u Berlinu – rekao je prošle sedmice za Spiegel premijer SPD-ov premijer Brandenburga, Ditmar Woidke, koji je na toj poziciji 11 godina.

Iako su kancelarova izborna jedinica i privatna rezidencija u Potsdamu u Brandenburgu, Woidke je zamolio Scholza da ga ne prati u kampanji, pri čemu se premijer ove države oslanja na vlastitu popularnost, a nedavna anketa ZDF-a pokazuje da 55 posto ispitanika želi da ostane.

Prošle godine Brandenburg je postao druga najbrže rastuća država u Njemačkoj, potaknut dolaskom Tesline prve evropske gigafabrike, koja je doprinijela njenoj transformaciji iz postsocijalističke regije uglja u raj za zelenu industriju.

Ali ne ide sve glatko u regionu.

Između depopulacijskih ruralnih područja i bogatijih predgrađa koja sada okružuju grad Berlin, nacionalne kontroverze oko vlade, migracija i ruskog rata u Ukrajini dale su poticaj krajnjoj desnici.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE