Lokalne TemeOsposobljena primopredajna sekcija Radio kluba “Visoko”

Osposobljena primopredajna sekcija Radio kluba “Visoko”

Dana 17. septembra 2024. godine, ekipa starijih članova Radio kluba “Visoko” postavila je antene za HF i VHF opsege. Prostorija kluba je također opremljena sa nekoliko radio-stanica kojima se mogu održavati veze na svim radio-amaterskim frekvencijama (opsezima), a izvršeno je i testiranje postavljenih antena.

Iako je potrebna nabavka savremenijih radio-stanica u što skorije vrijeme, primopredajna sekcija je osposobljena za rad, kako za hobi radio-amatera, tako i za eventualne potrebe u slučaju prirodnih nepogoda i sličnih situacija. U takvim slučajevima, u sklopu jedinice civilne zaštite Visokog, usko bi sarađivali i sa gorskom službom spašavanja, vatrogascima, i svakako sa ekipom RMZO (Radio mreža za opasnosti).

U ovoj akciji su učestvovali:

  • Nusret Vranac – E77FN
  • Abdulah Penjić – E74PA
  • Samir Subaša – E74VS
  • Abid Nevesinjac – E70NA i
  • Jasmin Klino

Osim ovoga, Radio klub “Visoko” Visoko vrši upis novih članova i organizuje besplatni kurs za radio-amatere operatore.

Predavanja će voditi renomirani, vrhunski radio-amaterski operatori sa dugogodišnjim iskustvom, a sadržat će teme iz oblasti:

  • radio-komunikacija i radio-tehnika
  • osnove elektrotehnike i elektronike
  • osnove digitalne tehnike i tehnologije
  • kodeks ponašanja radio amatera na međunarodnim frekvencijama,

kao i druga potrebna pravila za dobijanje radio-amaterske licence nakon polaganja koje će biti održano na kraju kursa, za koji je planirano da traje oko mjesec dana.

Svi zainteresovani su pozvani da prisustvuju informativnom sastanku na kojem će biti upoznati sa svim potrebnim detaljima koji će se održati u sali na spratu Vatrogasnog doma Visoko 30. septembra 2024 sa početkom u 19:00 sati, na adresi Branilaca Bosne 26 Visoko.

Potrebno je da ispunite prijavnicu za ovo informativno veče na linku https://radioklub.visoko.net/prijava-za-kurs kako bi mogli organizovati dovoljno sjedišta za sve prisutne.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE