BiHKako je propao pokušaj krijumčarenja biodizela u BiH

Kako je propao pokušaj krijumčarenja biodizela u BiH

Osnovni sud u Brčkom kaznio je firmu Deni prevoz zbog pokušaja krijumčarenja 50 tona biodizela u Srbiju, vrijednosti 86 hiljada maraka, pod krinkom da se u cisternama lozničkih oznaka nalazi sojino ulje. Tako je potvrđena i naša priča koju smo prvi objavili.

Izvoznik je prijavio sojino ulje zbog toga što se na njega ne plaća carina prilikom uvoza u Srbiju, za razilku od biodizela. Drugostepenom presudom u ovom slučaju izbjegnut je pravni apsurd jer je Osnovni sud prvobitno kaznio Deni prevoz novčanom kaznom od 5.000 maraka, a naredio da im se vrati oduzeti biodizel, kojim su počinili prekršaj. Apelacioni sud je uvažio žalbu Uprave za indirektno oporezivanje.

“Slijedom iznesenih argumenata stranaka i branioca u postupku, Sud je u konkretnom slučaju utvrdio da postoje uslovi za izricanje zaštitne mjere oduzimanja od okrivljenog pravnog lica. Naime, očigledno je da se radi o robi specifičnog karaktera, odnosno radi se o derivatima koji se mogu da se plasiraju u maloprodaju na benzinskim pumpama”, navodi se u sudskom rješenju.

Ovom količinom oduzete smjese biodizela, krijumčari su mogli da zarade oko 100.000 maraka. Kako? Ovu smjesu pomiješaju sa još nekim derivatima i aditivima, i na pumpama je mogu prodavati kao eurodizel, i tako ostvariti čistu zaradu. Otkrićem carinika iz Brčkog osujećen je potencijalni lanac krijumčarenja biodizela u BiH i Srbiji.

U Bosni i Hercegovini se ne plaća porez na biodizel, dok je akzica na eurodizel 35 pfeniga, i računica za krijumčare je jasna.

“I tako je praktično taj biodizel pretvoren u dizel, koji se na pumpama prodavao kao dizel, koji je akcizna roba, naravno bez plaćene akcize”, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ove slučajeve Uprava za i indirektno oporezivanje uputila je Tužiteljstvu BiH, a sumnja u pronevjere višemilionske vrijednosti. U posljednje vrijeme drastično je povećan uvoz biodizela u BiH. 2014. godine uvezeno je dva miliona kilograma, a samo u prvih deset mjeseci prošle godine devet miliona kilograma.

Uvezeni biodizel najviše stiže preko prelaza Bihać, Orašje, Zvornik i Grude. Najveći uvoznici su, kako saznajemo, Tiol iz Viteza, LMG Company iz Banjaluke i SAGA ENERGY iz Sarajeva.

Očito je da uvoz biodizela postaje unosan biznis, koji država još nije zakonski regulisala.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE