Lokalne TemeSvjetska premijera filma "Čudo u srcu Bosne"

Svjetska premijera filma “Čudo u srcu Bosne”

U novoj kino-dvorani Arheološko-turističko-sportskog parka “Ravne 2” u Visokom bit će organiziran nesvakidašnji događaj, u subotu 31. avgusta 2024. s početkom u 18 sati. Naime, najnagrađivaniji dugometražni dokumentarni film u istoriji bh. kinematografije imaće svjetsku premijeru. Naziv filma je ‘Čudo u srcu Bosne’. Film govori o transformaciji zapuštenog, močvarnog i blatnjavog zemljišta u Visokom (BiH), prepunog divljih deponija smeća, u najljepši evropski park sa 65 instalacija koji je postao regionalna kulturna, arheološka, turistička, sportska, duhovna i volonterska oaza. Park ‘Ravne 2’ je jedinstveni spoj umjetnosti i prave istorije, s porukama mira i saradnje.

Film je osvojio sljedeće nagrade:
– Pobjednik ‘Accolade Global Film Competition’, La Jolla, California, SAD, nagrađen 4. marta 2024.
– Pobjednik ‘Robinson Film Awards International Film Festival’, Roma, Italy, nagrađen 1. aprila 2024.
– Pobjednik ‘Your Way International Film Festival’, Valetta, Malta, nagrađen 12. maja 2024.
– Počasna nagrada (‘Honorable Mention’) ‘2024 ARFF Paris International Awards’, Paris, France, 15. februar 2024.
– Finalist ‘T.I.F.A. – Tiete International Film Awards’, Sao Paolo, Brazil, izabran 16. februara 2024., proglašenje 10. decembra 2024.
– Uža selekcija ‘Tokyo Lift Off Film Festival’, Tokyo, Japan, nominiran 15. marta 2024.
– Uža selekcija ‘Golden Earth Film Award’, Dallas, Texas, nominiran 23. marta 2024.
– Uža selekcija ‘San Antonio Independent Film Festival’, San Antonio, Texas, nominiran 12. marta 2024.
– Uža selekcija ‘Toronto Lift Off Film Festival’, Toronto, Canada, nominiran 23. maja 2024.
– Uža selekcija ‘Motion Picture Film Award’, Los Angeles, California, nominiran 22. marta 2024.
– Uža selekcija ‘Bridge Fest’, Vancouver, Canada, nominiran 16. februara 2024., proglašenje 30. decembra 2024.
– Uža selekcija ‘Colortape International Film Festival’, Brisbane, Australia, nominiran 16. februara, proglašenje 22. septembra 2024.
– Uža selekcija ‘2024 AARF Berlin International Awards’, Berlin, Germany, nominiran 15. februara, 2024., proglašenje 28. novembra 2024.
– Uža selekcija ‘Deluxe Film Festival’, Rome, Italy, nominiran 15. februara 2024, proglašenje 15. decembra 2024.
– Uža selekcija ‘Art Film Spirit Award’, Toronto, Ontario, Canada, nominovan 1. aprila 2024.
– Uža selekcija ‘European Cinema Film Festival’, Amsterdam, Netherlands, nominovan 19. februara 2024.

Režiser, producent, autor i narator filma je dr. Semir Osmanagić. Montažu potpisuje Midhat Uzejrović i asistent Nusret Smajović, a autori muzike su Rijad Kaniža i Midhat Uzejrović. Oni su i dobili prve nagrade u sve tri kategorije (režija, montaža i muzika) na kanadskom filmskom festivalu ‘Bridge Fest’.

Film je završen u februaru 2024. Trajanje filma je 70 minuta.

Dr. Semiru Osmanagiću je ovo treći dugometražni dokumentarac za kojeg prima nagrade na svjetskim festivalima. Prvi film ‘Ravne 2 – Most Unique Energy Park in Europe’ iz 2020. godine je bio apsolutni pobjednik na ‘ITB Berlin Golden City Gate 2020’ (Berlin, Njemačka) u konkurenciji za ‘Umjetnost i kulturu’ (https://filmfreeway.com/Ravne2-MostUniqueEnergyparkinEurope).

Posljednji film kojeg je uradio nosi naziv ‘Potraga za rajem na Zemlji – Kraljevina Bahrein’ (‘Searching for the Paradise on Earth – Kingdom of Bahrain’). Film je do sada pobijedio na dva festivala: Anatolian Film Awards (Turska) i filmski festival ‘Soalr Screens’ (Ciudad de Mexico), a u užoj je selekciji na četiri festivala tako da se mogu očekivati daljnji uspjesi.

Osnivač najvećeg festivala u BiH ‘Sarajevska zima’ Ibrahim Spahić će uručiti nagrade autorima filma nakon održane projekcije.

Ovim putem se pozivaju zainteresovani da prisustvuju svjetskoj premijeri filma ‘Čudo u srcu Bosne’ (‘Miracle in the Heart of Bosnia’) u subotu 31. avgusta u 18:00 sati. Prisustvo projekciji i parking su besplatni.

Dvominutni trejler se može pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=p5favScRk0c&t=71s


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE