SvijetMinistarstvo zdravlja Libana: Najmanje devet osoba poginulo u izraelskom udaru na jug...

Ministarstvo zdravlja Libana: Najmanje devet osoba poginulo u izraelskom udaru na jug zemlje

Libansko ministarstvo zdravlja objavilo je danas da je u izraelskom udaru u sektoru Nabatijeh na jugu zemlje poginulo najmanje devet osoba, među kojima su žena i njeno dvoje djece.

Prema ministarstvu u udaru je također ranjeno pet osoba, a dvoje je u kritičnom stanju.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih napada u više od deset mjeseci nasilja na izraelsko-libanskoj granici između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila skladište oružja Hezbolaha u oblasti Nabatijeh, kao i vojne objekte tog libanskog pokreta u oblasti Hanin i Marun El Ras, blizu granice.

Proiranski Hezbolah otvorio je front protiv Izraela 8. oktobra u tom pograničnom sektoru da bi podržao palestinski Hamas, svog saveznika u ratu protiv Izraela u pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Skoro svakodnevna razmjena vatre od tada između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske intenzivirala se sa smrću krajem jula vojnog vođe Hezbolaha koji je ubijen u izrelskom udaru u Bejrutu, dan prije ubistva vođe Hamasa u Teheranu, a koje Iran i njegovi saveznici pripisuju Izrraelu.

Teheran i Hezbolah zaprijetili su Izraelu odmazdom što izaziva strah od regionalne vojne eskalacije koju međunarodna diplomatija nastoji da spriječi obnavljajući napore za postizanje primirja u Gazi gdje je rat počeo 7. oktobra poslije napada Hamasa bez presedana na jug Izraela.

Pregovori o primirju treba da se nastave iduće nedjelje u Kairu na osnovu novog prijedloga američkog sporazuma, saopštile su juče zemlje posrednice – SAD, Katar i Egipat poslije dva dana razgovora u Dohi.

Dosad je poginulo najmanje 579 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i 121 civil, prema podacima AFP-a.

U Izraelu i okupiranoj Golanskoj visoravni u tom periodu poginula su 22 vojnika i 26 civila u raketnim napadima i granatiranjima iz Libana, prema podacima izraelskih vlasti.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta-AFP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE