- 300 grama mljevenog keksa
- 100 grama margarina ili maslaca
- 100 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
- 500 grama sirnog namaza ili mascarponea sobne temperature
- 100 grama zaslađenog kondenzovanog mlijeka
- 40 grama kiselog vrhnja
- 150 grama sitnog šećera
- jedna kašika limunovog soka
- jedna kašika ekstrakta od vanilije
- 150 mililitara vrhnja za šlag
- svježe višnje ili kompot od višanja
- ulje za premazivanje kalupa
Priprema:
Otopite margarin ili maslac i ostavite da se ohladi. Pomiješajte mljeveni keks, šećer u prahu i prstohvat soli. Ulijte otopljeni margarin/maslac i dobro pomiješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.
U kalup promjera 26 centimetara stavite papir za pečenje i premažite uljem. Utisnite smjesu od mljevenog keksa i poravnajte. Ostavite u frižider dok pripremite kremu.
U većoj posudi umutite sirni namaz ili mascarpone. Dodajte 100 grama sitnog šećera pa ponovo umutite. Na kraju dodajte kondenzovano mlijeko, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i kašiku limunovog soka pa mutiti dok ne dobijete jednaku smjesu.
U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag pa dodajte kremi od sira i lagano miješajte. Kada je krema spremna, sipajte je u kalup i vratite u frižider da se hladi nekoliko sati.
Ukoliko koristite svježe višnje, dodajte malo vode i 50 grama šećera te kuhajte kratko na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Ako korisite višnje iz kompota, dodajte i sok kompota i šećer pa ponovite postupak. Možete ih odmah staviti preko ohlađenog kolača ili jednostavno servirati ohlađene.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.