BiHPolitikaOručevićev Centar za mir ponudio rješenje: Mostar za sva vremena

Oručevićev Centar za mir ponudio rješenje: Mostar za sva vremena

Nakon što je Interresorna grupa državnog Parlamenta završila svoj rad i objavila da nije dobila niti jedan prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH u svjetlu presude Ustavnog suda BiH o načinu izbora za Grad Mostar, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara ponudio je rješenje ovog problema i uredjenja Grada Mostara pod nazivom MOSTAR ZA SVA VREMENA. Predsjednik Centra je Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, prenosi novinska agencija Patria.

Rješenje je dostupno svim predstavnicima političkih partija i zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, putem web stranice Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Mostar za sva vremena, prema prijedloga Centra za mir, nudi potpunu ravnopravnost svih naroda u Mostaru, Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, rješava i pitanje Sejdić-Finci i osigurava jedinstvo Grada Mostara.

Osnovni principi novog Statuta Grada Mostara jesu ispunjenje presude Ustavnog suda o izbalansiranoj vrijednosti glasa u izbornim jedinicama, pitanje ravnopravnosti gradjana centralne zone u izbornom procesu, te direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika u izbornom procesu. Direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika koji moraju dolaziti iz različitih naroda ili ostalih, odvijao bi se po tzv. predsjedničkom modelu što bi osiguralo i legitimitet svakog od izabranih nosilaca izvršne vlasti u Gradu Mostaru.

Gradsko vijeće Mostara, kao i do sada, imalo bi maksimalnu kvotu od 15 i minimalnu od 4 vijećnika iz svakog od konstitutivnih naroda, te najmanje jednog predstavnika ostalih. Sve vitalne odluke od značaja za Grad i građane Mostara bile bi donošene dvotrećinskom većinom uz obavezne afirmacijske glasove najmanje jedne trećine klubova svih konstitutivnih naroda i ostalih. Ovaj prijedlog potpuno isključuje bilo kakav oblik dominacije jednog naroda nad druga dva ili dva naroda na štetu trećeg.

Također, nudi se i približavanje Gradske administracije građnima kroz urede u Gradskim područjima i Mjesnim zajednicama.

POGLEDAJTE PRIJEDLOG STATUTA GRADA MOSTARA OVDJE


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE