Lokalne TemeVisočki aeromodelari u sklopu bh. reprezentacije na Evropskom prvenstvu

Visočki aeromodelari u sklopu bh. reprezentacije na Evropskom prvenstvu

Od 22. do 26. jula u rumunskom gradu Simeria je održano Evropsko prvenstvo aeromodelara, slobodno letećih modela (free flight), u kategorijama jedrilica, gumenjaka i penjača (F1A, F1B i F1C).

Na takmičenju su učestvovali modelari iz 27 država, a među njima i modelari iz Bosne i Hercegovine, predstavljeni kroz takmičare iz Visokog i Banja Luke u kategorijama jedrilica i gumenjaka.

U kategoriji jedrilica (F1A) bh. reprezentaciju su sačinjavali Edin Šahinović, Elmin Kerko i Srđan Vranješ, dok su u kategoriji modela na pogon gumom (F1B) Faruk Čabaravdić, Haris Jusufbašić i Malik Čabaravić. Milivoje Nedić koji je trebao biti član reprezentacije BiH u kategoriji (F1B) je iz zdravstvenih razloga morao odustati od takmičenja.

Najbolji plasman od bh. predstavnika je zabilježio Haris Jusufbašić, koji je u klasi F1B, tek nakon fly off-a zauzeo 26. mjesto u konkurenciji 70 takmičara. U ovoj kategoriji je Malik Čabaravdić zauzeo 65, a Faruk Čabaravdić 67. mjesto.

U klasi F1A, Elmin Kerkez je bio 51, Srđan Vranješ 57, a Edin Šahinović 60.

Prvak Evrope u klasi F1A je Slovenac Boštjan Bagari, dok je u klasi F1C najbolji bio Zeničanin Darijo Jermol koji se takmiči pod hrvatskom zastavom. U klasi F!B je viceprvak Evrope postao Božo Grubić iz Srbije, dok je u ekipnom plasmanu u klasi F1C bronza pripala Srbiji.

„Veliki uspjeh je bio i sam nastup na ovom Evropskom prvenstvu, kojem su prethodile višemjesečne organizacione pripreme (finansijske i logističke). U Rumuniji smo imali kompleksne vremenske uslove – velika vrućina i povremeno olujno nevrijeme sa jakim vjetrom i velikim pljuskovima. I teren je bio težak, jer su jako visoki kukuruzi i suncokreti spriječavali jednostavno traženje modela. I općenito je organizacija šampionata po riječima mnogih učesnika bila (ispod)prosječna“, kaže selektor bh. reprezentacije Malik Čabaravdić.

Dodao je da ne želi to uzeti kao alibi za nešto slabije rezultate od očekivanih, s obzirom da su uslovi bili podjednaki svim učesnicima prvenstva.

„Svakako želim izraziti zahvalnost svim javnim institucijama, kao i sponzorima i donatorima Aerokluba „Izet Kurtalić“ na nesebičnoj podršci koju pružaju visočkom aeroklubu i njegovim članovima koji imaju reprezentativne nastupe. Kako sada, tako i u njegovom 71-godišnjem radu“, navodi Malik Čabaravdić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE