BiHPolitikaKo i kako ucjenjuje: Čović ne odustaje od trećeg kanala, rok za...

Ko i kako ucjenjuje: Čović ne odustaje od trećeg kanala, rok za “život” Javnih RTV sistema ističe!

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 4. april, kao što je najavljeno i na prošloj sjednici ovog doma, delegati će u redovnoj proceduri razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patria.

Podsjećamo Vijeće ministara je prvo, zbog hitnosti rješavanja problema, izmjene zakona uputile u hitnu proceduru, ali je takva mogućnost odbijena, najviše zahvaljujući Klubu Hrvata.

Poznato je da Dragan Čović, lider HDZ-a ima želju za treći kanal, a preko Saše Dalipagića u vidu Nacrta zakona pokrenuo je priču o trećem kanalu.

Inače, komentirajući odluku Doma da na prošloj sjednici odbije hitnu i proceduru po skraćenom postupku za ovaj Zakon, Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH kazao je novinarima da se s ovakvom odlukom za javne servise “agonija nastavlja i da vrijeme curi”.

On je izrazio bojazan da se do juna, kada istječe rok za naplatu takse putem telekom operatera neće stići okončati parlamentarna procedura o ovom zakonu, čije odredbe podrazumijevaju produženje tog roka.

No, poznato je da HDZ faktički ucjenjuje koalicione partnere kako bi njihov Nacrt zakona o RTV sistemima koji precizira tri kanala iz tri sudija Sarajeva, Mostara i Banja Luke, te će glasati za izmjene samo u paketu.

Prijedlog Vijeća ministara BiH podrazumijeva produžetak roka za naplatu RTV takse javnih emitera putem telefonskih računa.

Nedavno su i radnici RTV BiH na protestu jasno poručili državnim zvaničnicima: ukoliko hitno ne riješe trajno finansiranje funkcije tog javnog RTV servisa prijeti mu krah i gašenje programa.

Pritisnuti besparicom tražili su da im se makar kao urgentna mjera ozakoni dosadašnji način prikupljanja RTV takse putem telekom operatera bar do polovine godine kako bi se u međuvremeno pronašlo neko rješenje.

Vijeće ministara BiH takav prijedlog i uputilo je u parlamentarnu proceduru, ali je jasno da to problem održivosti javnog RTV servisa uopšte ne rješava.

I iako i Evropska unija godinama od vlasti u BiH traži da reformiše sistem javnog emitiranja i omogući održiv i bez bilo kakvog političkog uticaja rad javnog RTV servisa, Čović i drugi  okupljeni oko njega ne mare za te zahtjeve.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE