BiHJasno je - vlasti RS-a nemaju namjeru prestati dizati tenzije uoči godišnjice...

Jasno je – vlasti RS-a nemaju namjeru prestati dizati tenzije uoči godišnjice genocida u Srebrenici

U članu 7 Zakona o Vojsci Srbije navedeno je da se vojnim licima smatraju državljani Srbije – učenici i kadeti vojnoškolskih ustanova koji se školuju za vojne dužnosti i lica na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire. Mi još jednom podsjećamo zašto su ovakvi defilei u Prijedoru sporni bez obzira na to o kakvim se formacijama radi – 3.176 ubijenih civila i jedna od najvećih masovnih grobnica na Balkanu. Zbog ovoga, ali i činjenice da je riječ o formacijama druge države – uslijedile su žestoke reakcije u kojima se poziva na odgovornost nadležnih u našoj zemlji.

Među prvima su reagirale Majke Srebrenice. Pozvale su na hitnu reakciju OHR-a i nadležnih institucija jer ovim činom, kako navode, Srbija je prekršila Dejtonski mirovni sporazum.

„Zbog prisustva Vojske Srbije – koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici – zahtijevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele. Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti“.

Reakciju su uputili i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. Ova institucija, navodi Komšić, nije dala nikakvo odobrenje. Poziva na utvđivanje odgovornosti za defile, a ukoliko je odobrenje izostalo, riječ je, ističe, o zabrinjavajućem činu.

Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu BiH pozvao je Predsjedništvo BiH na održavanje hitne sjednice zbog prisustva pripadnika Vojske Srbije na teritoriji naše zemlje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da Vojska Srbije u Prijedoru predstavlja dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH.

Jasno je da ovaj čin pokazuje da vlasti RS-a nemaju namjeru prestati podizati tenzije uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Prema dostupnim informacijama, iste ove formacije boravile su jučer na parastosu stradalima u Bratuncu, gdje su dijelom puta koji vodi prema Srebrenici postavljene fotografije pripadnika VRS-a.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE