BiHJoš jedna sjednica bez nacrta državnog budžeta, ministri govorili i o OHR-u

Još jedna sjednica bez nacrta državnog budžeta, ministri govorili i o OHR-u

Ni na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo nacrta budžeta Bosne i Hercegovine. Prema najavama pojedinih ministara, ovaj dokument je u završnoj fazi usaglašavanja i uskoro bi se trebao naći na sjednici Vijeća.

„Nema razloga da se budžet ne šalje u proceduru. U Ministarstvu komunikacija, kod ministra Forte, raspodjela sredstava je, čini mi se, usaglašena i stvoreni su preduslovi da taj dokument bude u proceduri, već na narednoj sjednici ili što prije“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) kazao je kako misli da bi se to vrlo brzo moglo naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH: „Cijenimo da je važno da usaglasimo strukturu budžeta pa da tek onda ide na Vijeće ministara BiH i mislim da je završna faza usaglašavanja budžetskih zahtjeva između ministara kako bi ministar finansija mogao da predloži na Vijeću ministara BiH u narednih 10-15 dana budžet“.

Izraženo je zadovoljstvo pregovorima sa Frontexom, čiji bi ishod uskoro trebao biti potpisivanje Sporazuma, što će omogućiti bolju zaštitu bh. granica. Vijeće ministara usvojilo je i Strategiju za borbu protiv korupcije.

Ministri su se osvrnuli i na najave smanjenja ovlaštenja OHR-a i mandata visokog predstavnika u BiH. Šef bh. diplomatije ne krije da ima zagovornika ovakve odluke i da će, ako sjednica PIC-a bude išla u tom smjeru, reagovati: „Smanjenje ovlasti OHR-a ima kreaciju u moskovskim kancelarijama u kojima bi Putin volio vidjeti još samo taj preduslov da se oslabi OHR i da mu se oduzmu nadležnosti. Naša jasna poruka jeste da se svim silama treba zaštititi OHR, visoki predstavnik i Bonske ovlasti, koje se koriste da se procesi deblokiraju i smetaju onima koji imaju secesionističke ili druge planove. Zato ga treba zaštititi jednako kao i Ustavni sud BiH“.

Ne iznenađuje da ovakav stav ne dijele svi. Dok je za jedne visoki predstavnik neophodan, za druge je ostao nelegitiman i zalažu se za dogovor bh. izabranih predstavnika, primjenu Dejtonskog sporazuma bez stranog utjecaja.

„Bilo bi normalno da OHR ne postoji u BiH i da izabrani predstavnici vlasti vrše vlast u skladu sa izbornom voljom građana. Smatram da smo dovoljno zrela zemlja i da nam nije potreban međunarodni tutor bez obzira na to kako se on zove“, kazao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS).

Košarac je istakao kako nikakvo umanjenje nadležnosti ne dolazi u obzir: „Karta za odlazak kući je jedino ispravno ako PIC i drugi misle zaista dobro svima u BiH. S druge strane, zatvaranje OHR-a – da. Više puta smo upravo od evropskih zvaničnika da je jednio moguće kretanje BiH prema EU u tome da nema stranaca u njenim institucijama. Murphy i Schmidt su ti koji destabilizuju političke prilike u BiH i koji traže lokalne izvođače radova kako bi oni bili u fokusu“.

Nema približavanja stavova između BiH i Hrvatske kada je riječ o rješavanju odlaganja radiokativnog otpada na lokalitetu Trgovska gora. Uskoro će biti raspisan javni poziv za međunarodno-pravnu kancelariju s ciljem rješavanja problema i zaštite zdravlja oko 250 hiljada ljudi, najavili su iz Vijeća ministara BiH.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE