Nutricionist Kenan Mandra je otkrio koja hrana će nas hidrirati, osvježiti i nahraniti, ali istovremeno neće opteretiti naš probavni sistem.
“Iako bismo tokom velikih vrućina najradije popili ledeno hladnu vodu ili pojeli sladoled, vidjet ćemo ljude koji žive u Sahari da se rashlađuju toplim čajem ili supom. Hladna voda će rashladiti samo grlo, no ukoliko popijete topli čaj, kafu ili supu, tijelo će primiti signal da mu je potrebno hlađenje, pa će aktivirati znojne žlijezde što je najučinkovitiji mehanizam prirodnog hlađenja”, tvrdi Mandra.
Kaže kako čaj od mente sadrži veliku količinu mentola, spoja koji je poznat po svojem svježem mirisu, ali i po činjenici da u tijelu aktivira receptore osjetljive na hladnoću, zbog čega pruža ugodan osjećaj hlađenja. Osim njega, savjetuje se majčina dušica i kamilica.
Hrana koja štiti kožu
Izgubljenu tekućinu najbolje je nadoknaditi uzimanjem vode – kako direktno, tako i indirektno iz namirnica bogatih vodom.
“Trenutno nam je dostupno bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina, kupina i ribizle koje ima nizak udio šećera, a bogato je fitonutrijentima te ima protuupalni učinak. Crveno, žuto i narandžasto voće i povrće sadrži biljne pigmente i djeluje antioksidativno. Stoga je ljeti uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. Prehrana ljeti treba obilovati nutrijentima koji štite od štetnog sunčevog zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože, sprečavaju nastanak bora i prijevremeno starenje kože. Povrće u obliku krastavaca, paradajza i salate, preliveno maslinovim uljem i posoljeno, jer zbog pojačanog znojenja organizam gubi i veliku količinu natrija”, kaže Mandra.
Nutricionist preporučuje da se sat vremena prije obroka, kao i sat poslije ne pije voda.
“Ljeti je i apetit manji, pa pokušajte apstinirati što je više moguće. Tokom ljeta vam je dovoljno da imate lagani voćni doručak i mediteransku večeru, a između toga se rashlađujte čajem i kafom. Za doručak mogu i kuhana jaja, salata od paradajza s maslinovim uljem – a za večeru proteini i zdrave masti iz mesa, ribe i maslinovog ulja. Večeru obavezno završiti sa salatom ili nekim svježim povrćem zbog unosa enzima za varenje”, preporučuje Mandra.
Napominje da bi trebali jesti jednostavnu hranu s malo začina: “Neka bude svježa i u maloj količini. Isprobajte trik – uzmite pola standardne porcije, ali jedite upola sporije nego inače. Iznenadit ćete se nakon obroka da ćete imati isti rezultat sitosti”.
Preporuke za prehranu tokom ljeta:
• Konzumirati manje začinjenu hranu
• Jesti više sirovog povrća – prednost dati salatama
• Količine voća ograničite jer sadrže šećer
• Neka vas rashlađuju topli čajevi i supe
• Jedite svježu hranu jer je ljeti sklonija kvarenju
• Količina porcije neka bude polovina od onoga što ste jeli zimi
• Izbjegavati alkoholna pića
Tajna ljudske prehrane
Poznati nutricionista ističe da kada smo jako gladni, uživanje je u samo nekoliko prvih zalogaja hrane.
“U nastavku obroka i dalje nas drži ona početna euforija ali već nema tog užitka, nego ostaje samo fiziološka potreba. Međutim, mi nastavljamo i dalje jesti i nakon što pretjeramo kao i uvijek, ne osjećamo se dobro od težine hrane koju smo pojeli, trbuh je prepun i ne možemo disati normalno. Tada, umjesto da se osjećamo sretno, nastupa prezir prema sebi samome – osjećamo se tromo, mizerno i nemoćno! Paradoks nije u tome, nego u činjenici da već kod sljedećeg obroka ponovimo istu grešku i tako stalno. Tajna ljudske prehrane jeste u tome da naučimo da je to fiziološka potreba koja mora biti kontrolirana kao i svaka druga. Dakle, moć samokontrole da već nakon nekoliko prvih zalogaja hrane stanemo, ključ je zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti”, zaključuje Mandra.
Ljetni trik zlata vrijedan – rashladite uši
Kada vam je vruće, umjesto da pijete vodu u velikim količinama, poznati nutricionista preporučuje zanimljiv trik:
Najprije rashladite ušne školjke. Da, dobro ste pročitali – on tvrdi da je koža ušne školjke bogato prokrvljena, a krvni sudovi i naše tijelo imaju sposobnost da se adaptiraju na promjene temperature pa se na ušnoj školjki akumulira toplota.
“Kada umijemo svoje ušne školjke i potiljak, u trenutku ćemo osjetiti rashlađenje i odagnat ćemo onaj teški osjećaj ljetne vrućine. Kada isprobate ovaj trik, bit ćete mi zahvalni”, poručuje Mandra.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.